Republikanski marš danas u Parizu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Republikanski marš" danas u Parizu

Francuska je juče bila i dalje u šoku pošto je prethodne večeri okončana trodnevna drama s teroristima i taocima čiji je bilans bolan: sedamnaest žrtava atentatora koje je su snage bezbednosti likvidirale u gotovo istovremenim akcijama u petak uveče.

Za danas je zakazan "Republikanski marš" na koji je predsednik Republike pozvao sve građane. Velika je nepoznanica da li će se francuski muslimani i u kom broju odazvati pozivu, uprkos podršci koju su dali brojni imami poručujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da su "teroristi oteli islam koji im ne pripada". U maršu će, prema najavama, učestvovati i brojni evropski lideri. Francuski premijer Vals ipak priznaje da je "to događaj s velikim rizikom".

Podsetimo, u akciji policije 40 kilometara istočno od Pariza, ubijeni su Said i Šerif Kuaši, atentatori na redakciju "Šarli Ebdo". Izrešetani su u pokušaju da probiju policijski obruč.

Gotovo istovremeno u akciji specijalaca ubijen je terorista Ahmed Kulibali koji je u jednoj pariskoj jevrejskoj radnji držao 15 talaca, što je mnogo više nego što se pretpostavljalo. Kulibali se bukvalno bacio na specijalce kada su oni krenuli u juriš kroz izlog prodavnice. U radnji su pronađena četiri nepomična tela, a troje talaca je napadač ubio čim je upao u prodavnicu.

Neki od kupaca koji su se zatekli u radnji, sakrili su se u veliki rashladni uređaj, pa ih Kulibali nije ni primetio.

Prema nekim informacijama, ušavši u tu radnju, terorista je odatle pozvao policiju telefonom, ali nije dobro spustio slušalicu. To je omogućilo bezbednjacima da slušaju "prenos" onoga što se tamo događalo. Krenuli su u akciju kada su čuli da Kulibali počinje molitvu, što je ritualna priprema islamista za akciju.

Znaju se detalji i iz mesta Damarten an Goel, severoistočno od Pariza, gde su u štampariji bila opkoljena braća Kuaši. Kako se kasnije ispostavilo, oni nisu držali taoce, ali nisu ni znali da se jedan radnik zatekao u prostorijama kada su upali i da se sakrio na drugom spratu, shvativši da je reč o teroristima. Ovaj mladić je navodno bio u kontaktu sa policijom preko mobilnog telefona.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.