Reorganizacija francuske obaveštajne službe?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reorganizacija francuske obaveštajne službe?

Francuska obaveštajna služba treba da bude reorganizovana a razne službe koje su sada rascepkane treba da se ujedine oko jedinstvene nacionalne agencije pod direktnom kontrolom premijera, predložila je danas parlamentarna istražna komisija formirana posle terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Predsednik komisije Žorž Feneš predložio je formiranje tela sličnog američkom Nacionalnom centru za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << terorizma.

"Suočena s izazovom međunarodnog terorizma treba da imamo mnogo veće ambicije od onih koje je do sada pokazalo ministarstvo unutrašnjih poslova kada je reč o obaveštajnim pitanjima i da formiramo nacionalnu agenciju za borbu protiv terorizma", rekao predsednik komisije u predstavljanju zaključaka istrage.

Napadi 13. novembra 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, podstakli su kritiku bezbednosnih snaga.

Komisija je, takođe, ustanovila da produženo vanredno stanje uvedeno posle tih napada ima samo "ograničen uticaj" na bezbednost.

Između 6.000 i 7.000 vojnika je na dužnosti u Francuskoj u sklopu vanrednih bezbednosnih mera, a raspoređeni su da zaštite škole, sinagoge, robne kuće i druge važne lokacije.

"Vanredno stanje ima efekta ali izgleda da se taj efekat brzo smanjio", rekao je izvestilac komisije Sebastien Pjetrasanta i postavio pitanje o realnoj dodatnoj vrednosti za bezbednost tog, većeg broja pripadnika bezbednosnih snaga.

21

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Traži se revizija francuskih službi bezbjednosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2016

Francuskim službama bezbjednosti potrebna je revizija nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na Pariz, preporučila je parlamentarna komisija za istrage.   Više različitih agencija treba objedniti u jednu službu radi efikasnijeg rada, navela je komisija francuskog parlamenta.  Predsjednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.