Rekonstrukcija Vlade »slamka spasa« za Olanda

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Avg.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Vlade »slamka spasa« za Olanda

PARIZ - Francuski mediji ocjenjuju danas, poslije ostavke premijera Manuela Valsa, da su posljedice političke krize neprocjenjive i da je rekonstrukcija Vlade "posljednja šansa predsjedniku Fransoa Olandu da sačuva petogodišnji mandat".

Premijer Francuske podnio je juče ostavku vlade šefu države, pošto su ljevičarski ministri zatražili drastičnu promjenu ekonomske politike zemlje.

Vals bi kasno popodne trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da saopšti imena članova novog kabineta, a mediji procjenjuju da će tražiti najširu moguću podršku i iz redova drugih partija za formiranje svog drugog kabineta.

Izvjesno je da u novoj vladi neće biti mjesta za dosadašnjeg ministra ekonomije Arnoa Montebura, koji je otvoreno kritikovao privredni kurs vlade i mjere štednje, tvrdeći da su one pogoršale krizu u zemlji.

I ministarka kulture Oreli Filipeti biće među najmanje troje ministara koji će biti smijenjeni, a ona je već demantovala da će destabilizovati ionako krhku većinu.

"Nije nam cilj da izazovemo krizu Vlade. Ja ću podržati novu vladu", rekla je ona za TV stanicu BFM.

U znak solidarnosti sa njima, ostavku je podnio i ministar obrazovanja Benoa Amon.

Vodeći dnevnik "Mond" ocjenjuje da je rekonstrukcija Vlade "posljednja šansa Olandu da sačuva petogodišnji mandat" budući da se suočava sa rekordno niskom podrškom građana od svega 17 odsto i rekordno visokom nezaposlenošću.

"Politički povratak sa odmora je odmah izgledao težak za predsjednika i premijera, a kroz nekoliko sati postao je eksplozivan", piše "Mond".

Konzervativni "Figaro" i ljevičarski "Liberasijon" istakli su na naslovnim stranama potpuno isti naslov - "Kriza režima".

"Figaro" upozorava da su posljedice političke krize neprocjenjive, dok "Liberasijon" ocjenjuje da Oland postaje "sve više i više izolovan".

Dnevni list "Parizijen" objavio je sliku pokislog francuskog predsjednika tokom njegovog govora na jučerašnjoj proslavi 70-ogodišnjice oslobađanja Pariza od nacističke okupacije, koju je pokvario jak pljusak.

Oland je iskoristio tu priliku da povuče paralelu sa modernom Francuskom - zemljom u propadanju koja je našla snage da se izdigne.

"Ništa nećemo uspjeti bez napora, odricanja, hrabrosti", poručio je Oland, a prenosi Rojters.

Postupak ministra ekonomije naišao je na podršku ljevičarskog dnevnika "Imanite" koji je ocijenio da su Oland i Vals "brzo i brutalno kaznili Montebura i Amona koji su konačno rekli ono što većina ljevičarskih birača misli - štednja vodi zemlju pravo u zid".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.