Regulisati ili ne?

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regulisati ili ne?

23.06.2011. -

O sudbini tržišta namirnica danas govore ministri poljoprivrede „Velike osmorke". Prvi put takav susret je odlučila da održi Francuska kao predsednik u G20. Osnovne teme su nestabilnost tržišta, sprečavanje kriza namirnica, rešavanje „konflikta oko povrća". Na države G20 otpada više od dve trećine obrađive zemlje i više od 80 odsto svetske proizvodnje žitarica. Ministri treba da odluče šta im je činiti sa nestabilnim cenama osnovnih kultura, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tačnije – kako da ih dovedu do minimale.

Pariz ima svoj plan delovanja. U Jelisejskom dvorcu smatraju da je za proizvođače bolje kad cene rastu. Svoj zadatak vlada vidi u tome da se bori sa finansijskim špekulantima na tržištima prehrambenih namirnica.

G20 mora pre svega da razradi dugoročnu strategiju. Treba uzeti u obzir ne samo ekonomske već i prirodne faktore, smatra šef katedre regionalne ekonomije i ekonomske geografije Visoke ekonomske škole Aleksej Skopin:

Situacija sa prirodno-klimatskim uslovima u svetu postaje sve više neodređena. Osim ekonomskog činioca zbog kojeg rastu cene namirnica – cena goriva, na primer – jača i prirodni, klimatski pritisak. Prognozirati rod žitarica i drugih kultura će biti sve teže u najbližim godinama.

Rusija već sada pokušava da stabilizuje situaciju na tržištu žita i ukida embargo na izvoz od 1. jula. To će povoljno uticati na globalno tržište. Osim toga, otvaranje eksporta će pomoći Rusiji da se vrati među lidere u tom segmentu tržišta, smatra ekspert Instituta ekonomije RAN Boris Frumkin:

Rusija je do prošle godine bila treći ili četvrti izvoznik žitarica u svetu. Odnosno, izvozila je do 20 miliona tona žita godišnje. To je veoma mnogo, i Rusija je pokazala da i sada, u novim uslovima, može da obezbedi takav eksport. Ove godine se očekuje povratak Rusije na svetsko tržište kao jednog od glavnih izvoznika.

Analitičari, kojima se obratio „Glas Rusije", smatraju da se problem može prevazići ako svaka zemlja radi u dva pravca: rešava unutrašnji problem i preuzima iskustvo suseda. Ipak, skandal koji je izbio oko povrća svedoči da se na mišljenje partnera ne obraća pažnja. Tako nam ostaje da se nadamo da će ministri poljoprivrede dati primer kako treba sarađivati.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.