Referendum na francuskoj desnici

Izvor: Politika, 04.Dec.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum na francuskoj desnici

Ultimatum Nikole Sarkozija za ponovne izbore u najvećoj opozicionoj stranci vodi ka njegovoj kandidaturi za povratak u Jelisejsku palatu 2017.

Stranka koja je do proletos suvereno vladala francuskom političkom scenom zapala je, izgubivši predsedničke i parlamentarne izbore, u haotično stanje kakvo se ne sreće ni u tranzicionim društvima. U igru za spas Unije narodnjačkog pokreta (UMP) morao je da uskoči i Nikola Sarkozi, koji se otkad je iseljen iz Jelisejske palate uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bavi biciklizmom ili trčanjem.

Proteklog vikenda, međutim, kako javlja pariski „Figaro”, dvojici zaraćenih lidera najveće opozicione stranke pripretio je ultimatumom. Do danas, Fransoa Fijon, bivši premijer u Sarkozijevoj vladi, i Žan Fransoa Kope, koji se ustoličio na mesto predsednika UMP-a posle spornog prebrojavanja glasova, moraće da se slože oko organizovanja novih unutarstranačkih izbora ili bar referenduma.

Na njemu bi se članstvo podvrglo do sada neviđenom izjašnjavanju. Oni bi odgovarali da li su za ponovno sazivanje izbora za predsednika stranke. Tek, kada se prebroje glasovi plebiscita mogao bi da se stvori neki novi „leks specijalis” i da otvori put ka novim izborima za predsednika stranke.

Nezadovoljan načinom na koji je Kope došao do predsedničke fotelje, Fijon se odmetnuo i sa sobom poveo 60 od 180 poslanika UMP. Oni smatraju da je prilikom prebrojavanja glasova došlo do manipulacije, i da se Kope izigravanjem demokratije uspeo na čelo ove partije. Kope, sa druge strane, pritisnut Sarkozijevim ultimatumom, pristaje na nove izbore ukoliko se na referendumu za to izjasni članstvo. Traži da ostane na čelu stranke do novih izbora, a pominje da bi se oni mogli dogoditi tek 2014. Na takvo rešenje ne pristaje odmetnuti Fijon, koji zahteva da se do novih izbora kormilo stranke prepusti „privremenom telu”.

Sarkozi je već nedelju dana u pregovorima sa jednim i drugim liderom naizmenično. Ali do dogovora nikako da dođe. Najzad je proteklog vikenda prelomio. Pripretio je obojici da će i jednog i drugog javno diskreditovati ukoliko se do danas ne slože o izlasku iz ćorsokaka.

U međuvremenu, Fransoa Oland i njegovi socijalisti trljaju ruke. Opozicija je potpuno neutralisana unutrašnjim trvenjima, dok se u parlamentu bez mnogo protivljenja izglasavaju sudbonosne odluke. I predsednica ekstremno desnog Nacionalnog fronta Marin le Pen je više nego zadovoljna. Otkako je Sarkozi izgubio izbore, i UMP bio primoran da postane opozicija, sve je više razočaranih članova koji se priklanjaju Nacionalnom frontu.

Francuzi međutim spekulišu da je ovakvim stanjem najsrećniji upravo Nikola Sarkozi. Bivšem predsedniku ne veruju na reč da je izašao definitivno iz politike. Mediji navode kako su čuli iz poverljivih izvora da je Sarkozi iz daljine pomno pratio izborni tok u stranci na čijem je čelu bio od 2002. do 2007, kada je postao predsednik. I da je sa svojim društvom komentarisao kako bez njega ništa u stranci ne može da se uredi.

Najdalje je u tim spekulacijama oko Sarkozijevih ambicija otišao satirični nedeljnik „Kanar enšene” koji bivšeg predsednika naziva „piromanskim vatrogascem”.

„Kobajagi gasi vatru a sve čini da se ona još više rasplamsa”, pišu ove tiražne novine koje su Sarkoziju zagorčale život i za vreme njegovog predsedničkog mandata.

Ako je u pravu „Okovani patak”, Sarkozi se ozbiljno priprema da se 2017. ponovo kandiduje za predsednika Francuske. Ovo je odlična prilika da pokaže kako je jedino on sposoban da uvede red u inače posvađanoj desnici. Sa tezom odlično obaveštenog „Okovanog patka” slaže se i većina drugih medija.

To možda predosećaju i dvojica posvađanih lidera, pa su za sada i jedan i drugi nevoljni da postupe po Sarkozijevom ultimatumu. Po najnovijim anketama, 80 odsto članova slaže se da se izbori ponove. Svaki treći član UMP-a smatra da je Kope nezakonito došao do predsedničkog položaja, dok samo 15 odsto članova misli da Fijon nije u pravu kad osporava regularnost izbora.

Gordijev čvor nastao gubitkom vlasti može da se raspetlja samo na dva načina. Ili da se posluša Sarkozi ili da se partija rascepi na dva ili više delova. I u jednom i u drugom slučaju najverovatniji kandidat za predsedničke izbore 2017. biće opet Nikola Sarkozi.

Z. Šuvaković

objavljeno: 04.12.2012.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.