Racija u Briselu okončana bez hapšenja i povređenih, čule se dve eksplozije

Izvor: Press, 16.Nov.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Racija u Briselu okončana bez hapšenja i povređenih, čule se dve eksplozije

Belgijska policija okončala je danas raciju u briselskom naselju Molenbek, pokrenutu u cilju hapšenja osumnjičenog organizatora terorističkih napada u Parizu Saleha Abdeslama, ali tom prilikom niko nije uhapšen niti povređen, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo.
            "Operacija je okončana, a rezultat je negativan. Niko nije uhapšen", rekao je portparol tužilaštva Erik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Van Der Sipt agenciji AFP.
Predsednica opštine Molenbek Fransoaz Šepmans je izjavila da je racija okončana posle više od tri sata.
Dve manje eksplozije čule su se danas tokom policijske racije u Molenbeku, gde policija sumnja da se krije Saleh Abdeslam.
Na desetine maskiranih i naoružanih specijalaca blokiralo je šire područje na kojem se sumnja da se krije Abdeslam, a građanima je rečeno da se sklone u svoje stanove.
Jedan od njegove braće, Brahim Abdeslam, identifikovan je kao jedan od bombaša-samoubica koji su poginuli u pariskim napadima, dok je drugi, Mohamed, posle privođenja pušten na slobodu bez zvanične optužnice
Prvo javljeno da je uhapšen Abdelsalem, pa demantovano
         Belgijska televizija RTBF javila je da je policija uhapsila jednu osobu tokom racija izvedenih u četvrti Molenbek, ali da nije reč o Salehu Abdelsalemu, francuskom državljanu za kojeg se sumnja da je "mozak" napada izvedenih u Parizu u petak uveče. 
Belgijska televizija RTL prethodno je javila da je belgijska policija danas u Briselu uhapsila Abdelsalema tokom racije u belgijskoj prestonici, preneo je Rojters.
Racija je u Molenbeku pokrenuta u cilju hapšenja Abdeslama, potvrdilo je za AFP belgijsko tužilaštvo.
Portparol tužilaštva je na pitanje novinara da operacija ima za cilj hapšenje Abdeslama odgovorio: "To je tačno" i dodao da, međutim, ne može da potvrdi da li se osumnjičeni zaista nalazi u kući koju je policija okružila u Molenbeku.
Jedan od njegove braće, Brahim Abdeslam, identifikovan je kao jedan od bombaša-samoubica koji su poginuli u pariskim napadima, dok je drugi, Mohamed, posle privođenja pušten na slobodu bez zvanične optužnice.
Francuska policija prethodno je izdala poternicu za Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.
Kako navodi televizija Frans 2, Salaha Abdeslama istražitelji sumnjiče da je "mozak" napada izvedenih u Parizu u petak uveče, u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi.Abdeslam, koji nije poznat francuskom obaveštajnoj službi, ali koga policija sada označava kao "opasnog", u subotu ujutro je prekontrolisan i pušten u blizini francusko-belgijske granice, izmakavši francuskim snagama reda, prema informacijama televizije Frans enfo.
On je, kako prenosi "Figaro", za napade iznajmio automobil, koji je presretnut u subotu po podne u Belgiji, ali se osumnjičeni nije nalazio u njemu.
Saleh Abdeslam je, kako preciziraju francuski mediji, zapravo iznajmio dva vozila koja su teroristi koristili u nizu napada u francuskoj prestonici, a ta vozila su kasnije pronađena u blizini koncertne dvorane "Bataklan" i u Montreju, predgrađu Pariza.
Belgijsko federalno tužilaštvo je juče saopštilo da je "jedna osoba koja je iznajmila jedno od tih vozila prošla kontrolu u Kambreu, u subotu u 9.10 sati na autoputu A2 u pravcu Belgije".
Frans enfo navodi da je ta osoba Salah Abdeslam i da se on nalazio u vozilu iz kojeg su napadači pucali na nekoliko pariskih barova.



 
        Dve manje eksplozije tokom racije u briselskom Molenbeku
       Dve manje eksplozije čule su se danas tokom policijske racije u briselskom naselju Molenbek, gde policija sumnja da se krije glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Saleh Abdeslam. Na desetine maskiranih i naoružanih specijalaca blokiralo je šire područje na kojem se sumnja da se krije Abdeslam, a građanima je rečeno da se sklone u svoje stanove, prenela je agencija AFP. Policija je odbila da otkrije više detalja oko toga šta bi mogao da bude uzrok eksplozija. Prva eksplozija se začula dva sata od početka racije, a druga, slične jačine, ođeknula je sat vremena kasnije na višem spratu jedne zgrade.
Belgijske vlasti pustile na slobodu brata napadača iz Pariza
        Belgijske vlasti su danas pustile na slobodu pet od sedam privedenih tokom proteklog vikenda, tokom istrage terorističkih napada u Parizu, među kojima je i brat jednog od bombaša-samoubica, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo. Mohamed Abdeslam, za čijim se bratom Salahom intenzivno traga pošto se sumnja da je on organizator napada u Parizu, dok se njihov brat Brahim razneo eksplozivom tokom napada u petak, pušten je danas na slobodu, izjavio je za agenciju AFP portparol tužilaštva. On je dodao da protiv Mohameda Abdeslama nije podneta optužnica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Racija u Briselu okončana bez hapšenja i povređenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2015

Belgijska policija okončala je danas raciju u briselskom naselju Molenbek, pokrenutu u cilju hapšenja osumnjičenog organizatora terorističkih napada u Parizu Saleha Abdeslama, ali tom prilikom niko nije uhapšen niti povređen, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo..."Operacija je okončana,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Belgija – dve optužnice zbog terorizma, neuspešna racija u Molenbeku

Izvor: RTS, 17.Nov.2015, 01:01

Belgija je podigla dve optužnice za terorizam povodom napada u Parizu, javlja AFP. Optužene su dve osobe koje su uhapšene posle napada, ali nisu saopštena njihova imena. Prethodno je belgijska policija okončala raciju u briselskom naselju Molenbek, pokrenutu u cilju hapšenja osumnjičenog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.