RT: Suzavac i sukobi: Protest u Parizu se pretvorio u haos

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2020, 14:42

RT: Suzavac i sukobi: Protest u Parizu se pretvorio u haos

Odbijajući postupanje po merama ograničenjima zbog koronavirusa, stotine demonstranata izašlo je na ulice glavnog grada Francuske, izražavajući solidarnost sa svojim američkim kolegama, zahtevajući pravdu za žrtve policijske brutalnosti u zemlji. Protest "Blek lajvs meter" održan je u u Parizu, a stotine aktivista je marširalo prema Vrhovnom sudu kako bi tamo održali protest.
It's really kicking off in Paris now! pic.twitter.com/GPnWJFYlje
— Jerome Roos (@JeromeRoos) June 2, 2020 Vlasti nisu dozvolile ovaj događaj zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi radi sprečavanja širenja koronavirusa. Međutim, to nije sprečilo demonstrante da izađu na ulice. Dočekala ih je policija, koja je ispaljivala suzavac u gomilu želeći da je rastera.
"It's not black against white. It's the whole world against racism." Seen in Paris, France. pic.twitter.com/kl3WCn21Ng
— redfish (@redfishstream) June 3, 2020 Između policije i demonstranata izbili su i sukobi dok su pokušavali da blokiraju ceste i podignu barikade, paleći smeće i druge predmete. Do većih požara nije došlo, jer su odmah ugašeni. Demonstranti su uzvikivali parole „Pravda za Džordža“ - Džordža Flojda, crnca koji je prošle sedmice ubijen od strane policije Mineapolisa, kao i „Pravda za Adama“. Poslednja se odnosi na slučaj iz 2016. godine, odnosno na 24-godišnjeg crnca poreklom iz Malija, Adama Traorea. Mladić je preminuo u policijskom pritvoru nekoliko sati nakon hapšenja pod nerazjašnjenim okolnostima. Dok je cela afera još uvek pod istragom, izveštaji u medijima ukazuju na to da je ugušen od strane policajaca tokom pokušaja da ga obuzdaju. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.