RT: Kremlj komentariše mirovni predlog u Parizu

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2023, 20:51

RT: Kremlj komentariše mirovni predlog u Parizu

 Francuski mirovni predlog za ukrajinski sukob trenutno je teško zamisliti, jer je Pariz otvoreno stao na stranu Kijeva, izjavio je u ponedeljak portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.
Pariz teško može da pretenduje da bude posrednik u ovom trenutku, jer Pariz zapravo staje na stranu jednog od učesnika u sukobu“, rekao je Dmitrij Peskov novinarima i dodao da je Francuska „direktno i indirektno“ uključena na strani Ukrajine. Peskov je komentarisao izveštaje sa nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Kini. Tokom večere sa Makronom u Guangdžouu, kineski predsednik Si Đinping rekao je posetiocu da Peking pozdravlja predloge Francuske za političko i diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba i da će biti voljan da ih podrži. Kina je predložila mapu puta od 12 tačaka za okončanje sukoba, što su SAD otvoreno odbacile pre nego što je bilo koji od njenih saveznika u NATO-u – uključujući Francusku – ili sama Ukrajina imala priliku da reaguje. Ako je Makron ponudio sopstvenu mirovnu platformu, to još nije javno objavljeno. Tokom svoje posete Kini, francuski lider je zahtevao od Pekinga da osudi rusku „invaziju“ i da stane na stranu Zapada, što je Si odbio da učini. Francuska je bila uključena u svih deset rundi sankcija EU protiv Rusije, dok je Ukrajini poslala razne sisteme naoružanja, uključujući samohodne haubice Cezar, rakete protivvazdušne odbrane Krotale i lake tenkove AMKS-10. Pariz je takođe obučavao ukrajinske trupe na francuskom tlu u okviru programa EU za pomoć Kijevu. Makron je u ponedeljak izazvao kritike iz SAD zbog svojih komentara o „strateškoj autonomiji“ EU kada su u pitanju odnosi sa Kinom. Francuski lider je rekao da nije u interesu bloka da potpiruje sukob oko Tajvana ili da „postane sledbenik ove teme i uzme naš znak iz američke agende“. Senator Marko Rubio, republikanac sa Floride u komitetu za spoljne poslove, rekao je da SAD troše mnogo novca na „evropski rat” i da bi možda trebalo da napuste EU da sama „se bavi Ukrajinom”. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Pariz,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.