RT: Francuska optužena za planiranje „agresije“ na Niger

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2023, 01:12

RT: Francuska optužena za planiranje „agresije“ na Niger

 
Pariz planira da interveniše u Nigeru, jer nastavlja da raspoređuje trupe u nekoliko zemalja u regionu, tvrdi vojna vlada te zapadnoafričke države. Odnosi između Nigera i bivše kolonijalne sile Francuske pogoršali su se nakon državnog udara u julu.
„Francuska nastavlja da raspoređuje svoje snage u nekoliko zemalja ECOWAS-a (Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država) u sklopu priprema za agresiju na Niger, koju planira u saradnji sa ovom organizacijom“, izjavio je pukovnik Amadu Abdraman, portparol vlade u Nijameju, u saopštenju objavljenom na nacionalnoj televiziji u subotu, a prenosi AFP. ECOWAS je zapretio da će intervenisati u zemlji kako bi vratio svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na funkciju. Najviši francuski zvaničnici su takođe nekoliko puta izjavili da će Pariz podržati vojnu akciju bloka. Međutim, prema rečima vojnog premijera Nigera Ali Lamina Zeina, vojnu akciju ECOWAS-a ne podržavaju sve države članice. On je u ponedeljak medijima izjavio da se nova vlada u Nijameju nada da će postići sporazum sa blokom u „narednim danima“. Nigerski vojni lideri su ranije osudili prisustvo francuskih trupa u zemlji kao „nezakonito“ i zahtevali njihovo brzo povlačenje. Dok je govorio tokom samita G20 u Nju Delhiju, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da, pošto njegova zemlja ne priznaje vojnu vladu Nigera, svako preraspoređivanje njenih snaga može biti izvršeno samo „na zahtev predsednika Bazuma“. Pariz je već ranije ove godine morao da povuče trupe iz Burkine Faso. Francuska je takođe povukla svoje snage iz Malija nakon tenzija sa vojnom vladom nakon državnog udara 2020.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.