RT: Francuska i Italija najavljuju evakuaciju građana iz Nigera

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2023, 18:07

RT: Francuska i Italija najavljuju evakuaciju građana iz Nigera

 
Francuska će u utorak početi da evakuiše svoje državljane iz Nigera nakon vojnog udara i napada na francusku ambasadu u Nijameju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu.
U saopštenju od utorka, francuske vlasti su takođe objavile da pomažu da se građani drugih evropskih zemalja isele iz Nigera. Odluka je odgovor na „situaciju u Nijameju“, objasnilo je ministarstvo, dodajući da zatvaranje vazdušnog prostora Nigera ostavlja njegove „sunarodnike bez mogućnosti da napuste zemlju sopstvenim sredstvima“. Italijanska vlada je takođe u utorak najavila da će evakuisati građane iz Nijameja. Vlada će organizovati „specijalni let“ za misiju evakuacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. Antifrancuski protesti održani su u nedelju ispred francuske ambasade u Nijameju nakon vojnog udara od prošle srede, kada je predsednik Muhamed Bazum svrgnut i potom priveden. Lideri puča su svoju akciju opravdali kao sredstvo zaštite zemlje od „pogoršavanja“ bezbednosne situacije, kao i „lošeg ekonomskog i socijalnog upravljanja“. Francuska, koja ima 1.500 vojnika i bazu dronova u Nigeru za pomoć u borbi protiv džihadističke pobune u zemlji, osudila je puč i tvrdi da priznaje Bazuma kao jedinu legitimnu vlast u zemlji. Lideri puča su u ponedeljak optužili Pariz da planira vojni udar na predsedničku palatu kako bi oslobodio pritvorenog vođu. Francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona odgovorila je da su „optužbe koje su iznete lažne i šokantne“.   Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudio je državni udar i dao hunti rok od sedam dana da vrati Bazuma na funkciju. Ukoliko se njeni zahtevi ne ispune, grupa je zapretila da će „preduzeti sve mere neophodne za uspostavljanje ustavnog poretka u Republici Niger“, uključujući i upotrebu sile. U međuvremenu, vojne vlade u susednom Maliju i Burkini Faso upozorile su Zapad i druge afričke zemlje da ne intervenišu u Nigeru. Mali i Burkina Faso izjavili su u zajedničkom saopštenju u ponedeljak da će se svaki takav potez smatrati napadom na njihove zemlje. „Svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljala bi objavu rata Burkini Faso i Maliju“, naveli su.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Francuska počela evakuaciju građana iz Nigera, prvi avion sletio u Pariz

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2023

Francuska je počela evakuaciju francuskih i evropskih građana iz Nigera nakon prošlosedmičnog vojnog udara. Avion sa 262 evakuisanih iz Nigera sletio je u noći sa 1. na 2. avgust na aerodrom u Parizu, nakon vojnog puča u toj afričkoj zemlji." U avionu su bile 262 osobe, a među njima oko 10...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.