RT: Alžir odbio francuski zahtev za korišćenje vazdušnog prostora za operaciju u Nigeru – mediji

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2023, 22:16

RT: Alžir odbio francuski zahtev za korišćenje vazdušnog prostora za operaciju u Nigeru – mediji

 
Alžir je odbio zahtev Francuske da preleti njegov vazdušni prostor za vojnu operaciju u Nigeru, gde je predsednik Mohamed Bazum svrgnut u vojnom udaru krajem jula, navodi se u nekoliko medijskih izveštaja u utorak, pozivajući se na državni radio severnoafričke nacije.
Alžirski nacionalni radio je navodno kasno u ponedeljak izvestio da je od izvora saznao da Pariz planira napad protiv novih vojnih vladara Nijameja ako ne oslobode Bazuma, koji je u pritvoru od 26. jula. „Suočena sa odbijanjem Alžira, Francuska se obratila Maroku, tražeći odobrenje za prolazak njenih vojnih aviona kroz njegov vazdušni prostor“, izvestio je državni radio, prenosi novinska agencija Nova. Francusku, koja ima oko 1.500 vojnika u svojoj bivšoj koloniji Niger i koja sprovodi operacije u regionu Sahela protiv pobunjenika džihadista, optužilo je rukovodstvo puča da je planirala vojnu intervenciju kako bi obnovila vlast svrgnutog predsednika. Francusko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je bilo kakvu nameru oružane intervencije u toj zapadnoafričkoj zemlji, ali je više puta izjavljivalo da podržava napore zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS koji je zapretio da će upotrebiti silu da preokrene državni udar. „Francuski zajednički štab odbrane negira da je podneo zahtev za prelet teritorije Alžira“, izjavio je za Rojters izvor u francuskoj vojsci. ECOWAS je u petak saopštio da je odlučio o datumu za slanje trupa u Niger ako se diplomatski napori pokažu neuspešnim. Benin, Obala Slonovače i Nigerija su izrazili spremnost da daju trupe u misiju bloka da obnovi demokratski poredak u Nigeru. Ranije ovog meseca, predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun izrazio je zabrinutost zbog oružanog odgovora na krizu u Nijameju, za koju se plaši da bi „mogla da zapali ceo region Sahela“. On je dodao da Alžir neće koristiti silu protiv svojih suseda. Ministarstvo spoljnih poslova Alžira je u saopštenju od subote insistiralo na mirnoj obnovi demokratskog poretka, protiveći se mogućoj upotrebi „pripremnih snaga” ECOWAS-a protiv vojnih lidera u Nigeru, rekavši da su vojne intervencije „donele više problema nego rešenja”. U međuvremenu, Afrička unija upozorila je u utorak na bilo kakvo spoljno mešanje u Nigeru, nakon što je suspendovala članstvo te zemlje kao kaznu za državni udar.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.