Putin Boltonu: Da li je američki orao pojeo sve masline?

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin Boltonu: Da li je američki orao pojeo sve masline?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je Džonu Boltonu, savetniku za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, da bi voleo da održi nove razgovore sa Trampom, sugerišući da bi mogli da se sastanu u Parizu narednog meseca.
Rojters navodi da se očekuje da će Putin i Tramp biti na događaju zakazanom za 11. novembar u francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prestonici, povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Agencija prenosi da je Putin sugerisao da bi njih dvojica mogli da održe sastanak na marginama tog događaja, a da je Bolton uzvratio da veruje da bi se Tramp radovao tome.
Rojters prenosi da je Putin, u obraćanju nekoliko dana nakon objave Trampa da želi da SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa potpisan 1987. godine, takođe poručio Boltonu da Rusiju ponekad iznenadi ono što je nazvao "neisprovociranom akcijom koju Vašington preduzima protiv Moskve".
"Jedva da odgovorimo na ijedan od vaših koraka, ali ih i dalje pravite", rekao je Putin Boltonu, navodi britanska agencija.
Ruski predsednik je primetio da se na grbu SAD nalazi orao sa 13 strela u jednoj kandži i maslinovom grančicom u drugoj.
"Moje pitanje je da li je orao progutao sve masline, a ostavio samo strele", istakao je Putin.
Bolton, koji je Putinu rekao da se nada da će moći da odgovori na neke od njegovih briga u vezi sa stanjem odnosa između SAD i Rusije, rekao je da nije doneo nikakve masline.
U međuvremenu se oglasio i savetnik za spoljnu politiku Kremlja Jurij Ušakov koji je rekao da je postignut preliminarni dogovor o sastanku Putina i Trampa u Parizu 11. novembra, prenosi Rojters.
Bolton: Daleko smo od odluke o raspoređivanju raketa u Evropi
Džon Bolton je rekao da je Vašington daleko od odlučivanja o raspoređivanju raketa u Evropi kao posledice svog planiranog povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.
Bolton je  rekao i da je sa Putinom dugo razgovarao o tom sporazumu i nameri Vašingtona da napusti pakt.
Prema Boltonovim rečima, postoji nova strateška realnost u kojoj nuklearne rakete više nisu bilateralno pitanje, jer Kina sada takođe ima vrstu rakete koja bi Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa bila zabranjena kada bi Peking bio jedan od potpisnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.