Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji

Izvor: Akter, 08.Sep.2014, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji

Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji pod nazivom "Belgrade Saxperience" održaće se od 10. do 12. oktobra u Beogradu, najavio je organizator Udruženje saksofonista Srbije

Prvi festival saksofona “Belgrade Saxperience” održaće se povodom jubileja, 200 godina od rođenja Adolfa Saksa, belgijskog izumitelja i inovatora muzičkih instrumenata, koji je sredinom 19.veka u Parizu patentirao prvi saksofon. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Belgije, Hrvatske i Srbije: Klod Delangl (Francuska), Milan Savić (Srbija), Gordan Tudor (Hrvatska), Anemos kvartet saksofona (Belgija), Kvartet saksofona Novi Sad (Srbija), Luka Ignjatović (Srbija), Bunford Gabor (Srbija), i Simfonijski orkestar RTS-a.

Klasični saksofon biće predstavljen kroz tri koncerta u dve koncertne večeri, prve večeri 10.oktobra je premijera koncerta za alt saksofon i gudački orkestar i koncert sa simfonijskim orkestrom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Druge večeri u Paviljonu Cvijeta Zuzorić biće održana dva koncerta, solo recital saksofon sa elektronikom a zatim kvartet saksofona.

Nakon klasičnih koncerata, u okviru programa “Koncert u kafeu” nastupće neki od najistaknutijih srpskih džez saksofonista u Kulturnom centru Beograda.

U nedelju, 12.oktobra, trećeg dana festivala predviđen je popodnevni koncert za decu “Upoznajte gospodina saksofona” na platou ispred KCB.

Pored koncerata, saksofonisti iz Srbije i gosti iz sveta održaće u Galeriji Artget i na Fakultetu muzičke umetnosti edukativne radionice za učenike, studente i profesore saksofona.

Kako je istaknuto u najavi, festival će biti prilika za okupljanje saksofonista, kompozitora i ostalih muzičara, da nauče nešto novo o saksofonu, razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim muzičarima iz regiona i sveta.

Festival su podržali ministarstvo kulture i informisanja,Sekretarijat za kulturu grada Beograda, KCB, Francuski kulturni centar, Societe Generale Srbija i Ambasada Belgije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.