Protesti policije u Francuskoj zbog zabrane zahvata gušenja

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 14:23

Protesti policije u Francuskoj zbog zabrane zahvata gušenja

Francuska policija marširala je u znak protesta duž bulevara Šanzelize do Ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu, optužujući vladu da ih žrtvuju u trenutku kada raste gnev zbog rasne diskriminacije.
U brojnim gradovima širom Francuske protestovalo se i kasno sinoć nakon sastanka policijskih sindikata i ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera koji je održan kako bi se ublažilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezadovoljstvo policije, preneo je Rojters.

U pariskom predgrađu Bobinji kasno sinoć policajci su se postrojili ispred policijske stanice i položili lisice na zemlju.
U Lionu, policijci su parkirali svoje automobile oko centralne Palate Beleker sa upaljenim plavim svetlima.
Sindikati optužuju predsednika Emanuela Makrona i njegovu vladu da pokazuje nepoštovanje nakon što je Kastaner u ponedeljak obećao nultu toleranciju za rasizam u okviru sprovođenja zakona od strane policije i zabranio pritiskanje vrata tokom privođenja osumnjičenih.
"Kolege to više ne mogu da izdrže", izjavio je Fabian Vanhemelrik iz Alijanse nacionalne policije novinarima nakon današnjeg protesta.
Prema njegovim rečima, policajci treba da budu zaštićeni, poštovani i da im se pruži podrška.
"Policija nikada nije iznad zakona, ali nikada ne treba da bude ostavljena ispod zakona", rekao je Vanhemelrik.
Talas protesta širom sveta izazvala je smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo kada je beli policajac držao svoje koleno na njegovom vratu skoro devet minuta tokom privođenja.
To je izazvalo buru emocija u Francuskoj gde se naročito u predgrađima pojavljuju optužbe o brutalnom rasističkom tretmanu građana koji imaju imigrantsko poreklo, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protesti policajaca u Francuskoj zbog zabrane zahvata preko vrata

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2020, 09:30

Francuska policija marširala je u znak protesta duž bulevara Šanzelize do Ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu, optužujući vladu da ih žrtvuju u trenutku kada raste gnev zbog rasne diskriminacije...U brojnim gradovima širom Francuske protestovalo se nakon sastanka policijskih sindikata i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.