Protest Roma zbog dešavanja u FR

Izvor: B92, 27.Avg.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Roma zbog dešavanja u FR

Beograd -- Romske partije i organizacije najavile su za 4. septembar protestnu šetnju u Beogradu u znak solidarnosti sa Romima koji su proterani iz Francuske.

Na organizacionom sastanku u kulturnom centru "Rex" predloženo je da se učesnici protesta okupe ispred zgrade Skupštine Srbije u 13 sati.

Odatle će nastaviti šetnju do Francuske ambasade, a potom preko Brankovog mosta uputiti ka zgradi Evropske komisije u Novom Beogradu.

Predsednik Demokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udruženja Roma Jordan Vasić rekao je da će se istog dana održati protesti solidarnosti i u Parizu i Beču protiv zvanične politike francuskog predsednika Nikole Sarkozija prema Romima.

On je ukazao da je 4. septembar odabran s namerom da podseti na Francusku revoluciju iz 1789. godine čija je ideja vodilja bila jednakost, bratsvo i sloboda.

Prema njegovim rečima, u Evropi se rasplamsava rasizam i Francuska nije jedina zemlja u kojoj su Romi suočeni sa problemima, jer je ta populacija ugrožena i u Italiji, Holandiji, Norveškoj, kao i u zemljama na Balkanu.

"Da bi se situacija promenila potrebna je solidarnost među pokretima romskog aktivizma u celoj Evropi i organizovanje zajedničkog pokreta sa jasnom idejom, a to do sada nije postojalo", dodao je Vasić.

Francuske vlasti su prethodnih dana, na osnovu odluke predsednika Sarkozija, uskratile gostoprimstvo stotinama Roma poreklom iz Rumunije i Bugarske i deportuju ih u matične države.

Broj Roma deprotovanih iz Francuske u toku ove godine popeo se na više od 8.000, a francuska policija je zatvorila još jedno prihvatilište za Rome.

Deportacija Roma u Rumuniju i Bugarsku sprovodi se u okviru Sarkozijeve operacije protiv kriminala i ilegalne imigracije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protestna šetnja Roma 4. septembra u Beogradu

Izvor: Blic, 27.Avg.2010

Predstavnici romskih nevladinih organizacija i političkih partija, kao i Nacionalnog saveta romske manjine najavili su danas da će 4. septembra biti organizovana protestna šetnja u Beogradu u znak solidarnosti sa Romima koji su proterani iz Francuske...Na organizacionom sastanku u kulturnom centru...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.