Pronađena bomba u avionu Er Fransa, putnici evakuisani

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena bomba u avionu "Er Fransa", putnici evakuisani

U avionu "Er Fransa" na letu sa Mauricijusa u Pariz posle prinudnog sletanja u Keniju pronađena je bomba u toaletu, prenosi RT. Svih 473 putnika i članova posade je evakuisano i po njih će doći drugi avion francuske kompanije. Nekoliko osoba na ispitivanju, navodi ministar unutrašnjih poslova Kenije.
"Tražena je dozvola za prinudno sletanje pošto je u toaletu otkrivena sumnjiva naprava. Avion >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bezbedno sleteo i svi putnici su evakuisani", rekao je portparol lokalne policije Čarls Ovino, preneo je AFP.

Zvaničnici kenijskog aerodroma potvrdili su da su stručnjaci otkrili bombu u avionu.
"Eksploziv je prenet na sigurno mesto izvan aerodroma. Obučeni ljudi su je preneli na bezbedno mesto", navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuku.
Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primetio nešto nalik "ručnom satu postavljenom na kutiju", preneo je AP.
Putnik je o napravi obavestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom sletanju na aerodrom u kenijskom gradu.
Ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Nkajseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazi na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi.
Prema njegovim rečima, drugi avion kompanije "Er Frans" pokupiće one koji se nalaze na ispitivanju, ali ne i koliko će ono trajati.

Na ispitivanju se nalazi šest putnika, rekao je jedan policijski zvaničnik i dodao da se među putnicima na ispitivanju nalazi i čovek koji je prijavio sumnjivu napravu.
Boing 777 sa 459 putnika i 14 članova posade, napustio je Mauricijus u 21 sat po lokalnom vremenu i trebalo je da sleti na aerodrom "Šarl de Gol" u Parizu u 5 sati 50 minuta po lokalnom vremenu.
Umesto toga sleteo je na aerodrom u Mombasi u jedan sat posle ponoći.
Dva druga leta kompanije "Er Frans" od SAD do Pariza preusmerena su 18. novembra nakon dojave o bombama, za koje se ispostavilo da su lažne. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.