Pronađen politički testament Luja XVI

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen politički testament Luja XVI

Politički testament Luja XVI, francuskog kralja pogubljenog u revoluciji 1789. godine, pronađen u SAD. Dokument će biti izložen u Muzeju književnosti i rukopisa u Parizu.

Dva veka posle nestanka, u SAD je pronađen važan dokument za francusku istoriju, "politički testament" kralja Luja XVI, pogubljenog u Francuskoj revoluciji, saopšteno je u Parizu.

Izgubljeni rukopis je pronašao kolekcionar i stručnjak za stare rukopise Žerar Leritije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Leritije je posle dugog istraživanja pronašao stručnjaka u Bostonu koji već godinama poseduje "politički testament" Luja XVI.

Dokument je napisao sam kralj, odmah pre bekstva kraljevske porodice iz Versaja u Varen, u junu 1791. godine, što je poznati događaj u francuskoj istoriji u vreme revolucije.

Dokument na 16 strana sadrži i rukopis brata Luja XVI, grofa od Provanse, budućeg Luja XVIII.

Kolekcionar je prodao dokument za nekoliko miliona evra, rekao je Leritije, koji nije želeo da otkrije tačnu sumu kao ni ime vlasnika dokumenta.

Rukopis "Izjava svim Francuzima" nestao je za vreme Francuske revolucije, premda je sadržaj bio poznat i objavljen u nekoliko zbirki tokom 19. veka.

"To je više manifest, nego testament. To je poslednji veliki politički tekst kralja u kojem navodi: 'Evo šta želim i evo zbog čega odlazim", rekao je francuski istoričar Žan-Kristijan Petifis, koji je napisao biografiju Luja XVI.

Leritije je rekao da se možda nikada neće saznati kako je rukopis dospeo u SAD.

Dokument će krajem maja biti izložen u Muzeju književnosti i rukopisa u Parizu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pronađen testament Luja XVI

Izvor: Mondo, 21.Maj.2009, 16:42

Dva veka posle nestanka, u SAD je pronađen 'politički testament' kralja Luja XVI, pogubljenog u Francuskoj revoluciji, saopšteno je u Parizu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.