Promocija knjige o Vizantiji u FKC

Izvor: B92, 09.Sep.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige o Vizantiji u FKC

Izdavačka kuća "Clio" predstaviće 9. septembra u Francuskom kulturnom centru knjigu o Vizantiji koja je nastala spajanjem dve odvojene sinteze francuskih vizantologa Žan-Kloda Šenea (istorija) i Bernara Flizena (civilizacija).

Na promociji knjige "Vizantija-istorija i civilizacija" govoriće Beatris Kazo (Univerzitet Pariz IV, Sorbona) i Radivoje Radić (Univerzitet Beograd, Filozofski fakultet), kao i autori koji su za ovu priliku doputovali iz Pariza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Šeneova i Flizenova knjiga su prvobitno objavljene u poznatoj francuskoj ediciji „Šta znam?" (Que sais-je?) u kojoj vrhunski stručnjaci tumače i predstavljaju važne istorijske događaje, pokrete, itd.

Šene je poznati francuski istoričar, specijalista za Vizantijsko carstvo. Šef je katedre za vizantijsku istoriju na Sorboni i direktor Centra za istraživanja istorije i civilizacije Vizantije. Bavi se istraživanjem vizantijskog društva između 8. i 13. veka, političkom i vojnom istorijom Vizantije kao i vizantijskom aristokratijom.

Flizen predaje na Sorboni i direktor je studija religije na prestižnoj školi visokih studija EPHE. Proučava vizantijsku književnost i filologiju, vizantijsko hrišćanstvo, hagiografsku književnost, svetiteljske kultove i istoriju hrišćanske Palestine.

U knjizi ima veći broj izvornih tekstova koji do sada nisu bili prevedeni na srpski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.