Proglašeni dobitnici Zlatnog lava na 54. Bijenalu u Veneciji

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašeni dobitnici Zlatnog lava na 54. Bijenalu u Veneciji

Američka umetnica Ilejn Sturtevant i austrijski vajar Franc Vest, dobitnici su Zlatnog lava za životno delo 54. Bijenala umetnosti. Nagrade će im biti uručene na ceremoniji otvaranja međunarodne izložbe 4. juna u podne.

Nagrade su dodeljene na predlog umetničke direktorke 54. Bijenala Bice Kuriger, uz obrazloženje da je reč o umetnicima koje odlikuje jedinstvenost u tematskom doprinosu savremenoj umetnosti.

Jednu od nagrada je dobio i predstavnik Srbije Raša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Todosijević

Ilejn Sturtevant živi i radi u Parizu, a rođena je 1930. u Lejkvudu u Ohaju.

Njenu umetničku karijeru, kako je istaknuto u saopštenju Bijenala, odlikuje jedinstvenost i fascinantnost u razvoju izuzetno koherentnog opusa koji je bio u "senci” najvažnijih umetničkih eksperimenata i pokreta XX veka.

Preteča konceptualne umjetnosti, Sturtevant je kreirala replike radova umjetnika kao što su Marsel Dišan, Frenk Stela, Endi Vorhol, Jozef Bojs, a u novije vreme Feliksa Gonzalesa-Toresa i Pola Makartnija.

Austrijski umetnik Franc Vest, rođen 1947. godine u Beču, jedan je od najznačajnijih savremenih umetnika koji se bave skulpturom, ali radi i kolaže i instalacije.

Predstavljao je Austriju 1992. godine na Bijenalu u Veneciji, a 2010. godine imao je izložbe u Muzeju „Ludvig" u Kelnu, zatim u Muzeju savremene umjetnosti u Napulju i u Kunsthausu u Gracu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Ponosni smo

Izvor: SEEcult.org, 03.Jun.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković izrazio je ponos povodom Unicreditove Venecijanske nagrade za savremenu umetnost koju je Dragoljub Raša Todosijević dobio za izložbu “Svetlost i tama simbola” u Paviljonu Srbije na 54. Bijenalu u Veneciji. Marković...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.