Pritisak na Siriju

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak na Siriju

Pariz apeluje na Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju o uvođenju sankcija Siriji i osudi hapšenje sirisjskih advokata. Francuska neće bombardovati Siriju bez međunarodnog mandata, rekao predsednik Nikola Sarkozi.

Francuska je pozvala Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju o uvođenju sankcija sirijskom režimu i osudi hapšenje advokata u Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , posebno Mohameda Isama Zalula, saopštilo je francusko ministarstvo inostranih poslova.

"Sve veća represija sirijskog režima dovodi do toga da je neophodno usvajanje rezolucije o sankcijama u Savetu bezbednosti UN", izjavio je portparol ministarstva Bernar Valero.

Neke evropske zemlje, među kojima i Francuska, predstavile su juče Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o sankcijama Siriji, posebno predsedniku Bašaru el-Asadu.

Prema navodima UN, više od 2.200 ljudi poginulo je od marta u uličnim protestima protiv režima.

"Već duže vreme govorimo da Savet bezbednosti ne može da ostane pasivan i ravnodušan prema dešavanjima u Siriji u poslednjih mesec dana. Sve veći broj članica Saveta bezbednosti je toga svestan", rekao je Valero. 

Portparol francuskog ministarstva naveo je da je nekoliko advokata uhapšeno u Siriji.

"Nastavak represije se ne može tolerisati. Posebno osuđujemo hapšenje advokata Mohameta Isama Zalula, organizatora mirnog skupa u centru Damaska pod nazivom sirijski advokati za slobodu", rekao je Valero.

U međuvremenu Evropska unija uvela je sankcije elitnoj jedinici iranske Revolucionarne garde, uz obrazloženje da je davala opremu i drugu podršku sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu u suzbijanju petomesečnih demonstracija.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je, na konferenciji za novinare posvećenoj situaciji u Libiji, da Francuska neće vojno intervenisati u Siriji bez međunarodnog mandata, prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.