Prijateljstvo Srbije i Francuske ostaje na mladima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljstvo Srbije i Francuske ostaje na mladima

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni priredio je danas prijem za mlade solidarne atletičare iz Sen Denija, predgrađa Pariza, koji će učestvovati na Beogradskom maratonu u znak podrške deci sa ulice u Beogradu.

Ovi mladi sportisti, ukupno 30, od koji su neki i sami odrasli na ulici učestvuju u projektu "1860 km za decu sa ulica Beograda", zajedno sa Centrom za integraciju mladih koji je osnovao svratište za decu ulice.

Oni tokom cele godine prikupljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredstva i šalju u Beograd, a sada su stigli da učešćem u polumaratonskoj trci dodatno skrenu pažnju na probleme dece na ulici.

"Srećan sam što vas danas dočekujem ovde, u zdanju iz 30 godina prošlog veka koje je simbol prijateljstva Srbije i Francuske. Radimo u bilateralnim odnosima u svim oblastima, snažan odnos zasnovan je na obostranom prijateljstvu. Ovo je tradicionalno istorijsko prijateljstvo, a vi mladi treba da nastavite da radite na tome. Vaš projekat je veoma lep, zasniva se na sportu, ali i na solidarnosti, a to su vrednosti koje spajaju i cenjene su svuda u svetu", rekao je Mondoloni.

On je izrazio divljenje mladim atletičarima, jer kako kaže nikada nije istrčao polumaraton.

"Mogu samo da vam kažem Bravo. Zadovoljstvo mi je da vas ugostim, ali da znate koktel je mali da ne ugrozimo vaš sutrašnji rezultat", našalio se ambasador Francuske i rekao da će i ekipa Ambasade učestvovati u polumaratonskoj trci.

Inicijator projekta Zoran Bakić rekao je da je pravi trenutak da se razvija prijateljstvo između mladih iz Srbije i Francuske.

"Iza nas je neko teško vreme, ali najvažnija je budućnost i ona ostaje na mladima.

Predsednik Centra za integraciju mladih Marko Tošić rekao je da nažalost ne postoji tačan broj dece koja žive na beogradskim ulicama, ali da je u njihovom programu trenutno oko 350.

"U duhu dobre saradnje Srbije i Francuske možemo da radimo na mikro planu i sarađujemo u sferama sporta, kulture, obrazovanje. U te sfere dosta ulažemo i usmeravamo našu decu. I ovo je sjajna prilika da mladima iz Pariza pokažemo naše kapacitete i razbijamo predrasude, konkretno, ovde je reč o deci koja dolaze iz romske populacije", rekao je Tošić.

Beogradski maraton, 31. po redu, startuje sutra u 10 sati ispred crkve Svetog Marka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.