Prethodnik pariske crkve Notr Dam opstajava u Siriji

Izvor: DobreVesti.rs, 09.Maj.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prethodnik pariske crkve Notr Dam opstajava u Siriji

Na obroncima brda u severozapadnoj Siriji, u provinciji Idlib, opstajava crkva sagrađena od okolnog krečnjaka sredinom V veka. Kalb Luz, na arapskom “Srce badema”, se nalazi u istoimenom selu, nadaleko je poznata kao najlepši i najbolje očuvani primer sirijske crkvene arhitekture vizantijskog doba i – veruje se - izvor je inspiracije za romanske i gotske katedrale po Evropi, uključujući i znamenitost Pariza, nedavno gorelu katedralu Notr Dam.

 
Kalb Luz nije samo jedna od najlepših ranih hrišćanskih bogomolja u Siriji, bazilika širokog pročelja i lepih proporcija. “To je najstariji poznati primer fasade sa dve istovetne kule na bočnim stranama složenog zasvođenog ulaza, preteča onoga što...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.