Presuda Sarkoziju u martu 2021.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2020, 00:04

Presuda Sarkoziju u martu 2021.

Sudski proces protiv bivšeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, optuženog za korupciju, završen je večeras u Parizu, a sud će svoju odluku objaviti 1. marta 2021. godine, javlja AFP.

"Ova afera je za mene raskršće, ali ako je to cena da se dođe do istine - spreman sam da je prihvati", izjavio je bivši predsednik Francuske pre kraja saslušanja i završnih reči koje su u procesu imali advokati suooptuženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u procesu protiv Sarkozija Tjerija Hercoga i bivšeg sudijee Žilbera Azibera. "Govorio sam vam istinu tokom prethodne tri sedmice, kao i u pritvoru i tokom istrage. I dalje verujem u pravosuđe naše zemlje", rekao je Sarkozi, koga optužnica tereti da je sudiji Žilberu Aziberu ponudio unosan posao u Monaku u zamenu za poverljive informacije iz istrage o navodnim ilegalnim isplatama za svoju predsedničku kampanju 2007. godine koje je primio od vlasnice L'Oreala Lilien Betankur.

Tužilaštvo je za Sarkozija, zbog korupcije i zloupotrebe položaja, tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno.

Istovetne kazne predložene su i za Azibera i Hercoga, uz izricanje petogodišnje zabrane profesionalnog rada za Hercoga.

Šezdesetpetogodišnji Sarkozi povukao se iz politike 2016. godine.

Sarkozi je, podseća AFP, bio na meti nekoliko pravnih istraga - od navoda da mu je pokojni libijski predsednik Moamer Gadafi finansirao predsedničku kampanju 2007. do navodnog primanja mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Bivši francuski šef države je početkom ove sedmice, u procesu za korupciju, odbacio optužbe, tvrdeći da "nikada nije počinio ni najmanje koruptivno delo", najavljujući da će ići "do kraja" kako bi sprao ljagu sa svog imena od optužbi koje mu se pripisuju, objavio je ranije Rojters posle Sarkozijevog izkaza pred sudom.

Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, rekao je tužiocima da sprovode "lov na veštice", objavio je ranije Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Sarkoziju u martu

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2020

Sudski proces protiv bivšeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, optuženog za korupciju, završen je sinoć u Parizu, a sud će svoju odluku objaviti 1. marta 2021. godine..."Ova afera je za mene raskršće, ali ako je to cena da se dođe do istine - spreman sam da je prihvatim", izjavio je bivši...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.