Izvor: Blic, 25.Feb.2011, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo još jedan davalac srži za naučnike iz instituta "Vinča"

Francuz Rejmon Kastanije, davalac kostne srži za naučnike koji su 1958. godine ozračeni u Instututu za nuklearne nauke “Vinča”, nedavno je preminuo.

On je bio jedan od hrabrih Francuza koji su se dobrovoljno prijavili kao davaoci, iako je u to vreme uzimanje kostne srži bilo rizično.

Nesreća se u insistutu "Vinča” dogodila 15. oktobra 1958. godine, kada je nuklearni reaktor izašao iz normale. Šest fizičara ozračeno je visokom dozom radioaktivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zračenja, a nakon toga su prebačeni u parisku bolnicu "Kiri”.

Nedavno je preminula i Odet Dragi, koja je takođe bila među davaocima.

"Blic" je u oktobru 2010. pisao o profesoru Radojku Maksiću, jednom od šest ozračenih fizičara istraživača. Više o tome možete pročitati ovde.

Povezane vesti: Preminula žena koja je dala kostnu srž za srpske naučnike

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.