Izvor: RTS, 11.Avg.2021, 21:56

Preminuo Predrag Pantović

U Beogradu je 7. avgusta, posle kraće bolesti, u 81. godini, preminuo Predrag Pantović, višegodišnji radnik RTS-a, karikaturista, satiričar i autor animiranih filmova.
Predrag Pantović rođen je 21. juna 1941. godine u Obrenovcu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek elektronika i telekomunikacije. Na RTS-u je radio od 1973. do 2001. godine kao "tehničko vođstvo" uglavnom na informativnim emisijama.
Kao stipendista francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade 1976. godine boravio je u Parizu na francuskoj televiziji radi stručnog usavršavanja u oblasti TV tehnologija.
U oblasti animiranog filma Pantović je u periodu od 1963. do 2002. godine kao animator i režiser učestvovao u izradi 600 minuta umetničkog, nastavnog i propagandnog materijala za veći broj producenata.
Proizveo je 11 autorskih filmova koji su nagrađivani u zemlji i svetu. Najznačajniji radovi u oblasti animiranog filma bili su mu kratki filmovi "Biciklista", "Zajednička fotografija", Istina", "Montaža".
Pantović je objavljivao karikature u dnevnim listovima Borba, Naša Borba i Danas. Godine 1972/73. objavljivao je i tekstove za decu u emisiji "Dobro jutro, deco" Radio Beograda. Kraće satirične tekstove objavljivao je u Borbi, Sponi, Našoj Borbi.
Na polju fotografije sarađivao je sa Čikom, Zum Reporterom, Dugom, Intervjuom.
Nagrađen je Velikom zlatnom medaljom "Beograd" (1987) na 34. festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoslovenskoj konkurenciji. Pantović je dobitnik zlatnog Pjera (1990) za karikaturu.
Bio je član Udruženja novinara Srbije.
Po njegovoj želji, posmrtni ostaci Predraga Pantovića biće kremirani na beogradskom Novom groblju. Vreme kremacije biće naknadno objavljeno.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TUGA U KRUŠEVCU: Preminula novinarka Zorica Jovanović

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2021

U Kruševcu je, u 65. godini, preminula poznata kruševačka novinarka Zorica Jovanović...Zorica Jovanović je rođena 1956. godine u Kruševcu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a 1980. je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Magistrirala je 2003. godine na Megatrend univerzitetu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.