Predstava za „Orijent ekspres”

Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava za „Orijent ekspres”

Za neobični teatarski festival, Predrag Štrbac režira komad Branka Dimitrijevića „Kao da”

Novi Sad – „Orijent Ekspres”, jedan od najslavnijih vozova u istoriji železnice, sinonim za luksuzno putovanje vozom na liniji Pariz – Istanbul, tajnama svojih putnika inspirisao je Grahama Grina i Agatu Kristi da napišu romane koji su postali svetski bestseleri, kao i mnoge filmske stvaraoce da snime filmove o uvek neobičnom putešestviju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sada se u nizu država pripremaju pozorišne predstave koje će se u ovom vozu igrati tokom juna. Upravo juče u Srpskom narodnom pozorištu počela je priprema predstave za veliki teatarski „Orijent Ekspres”, zanimljiv projekat pozorišta iz više zemalja, čiji je pokrovitelj Evropska teatarska konvencija (ETK).

Novosadska predstava za „Orijent Ekspres” radi se prema komadu Branka Dimitrijevića „Kao da”, u režiji Predraga Štrpca, a za publiku će svakako biti posebna zanimljivost to što će i ova, kao i sve druge predstave u ostalim zemljama sa železničke trase „Orijent Ekspresa”, biti igrana u za to naročito pripremljenom vagonu na Novosadskoj železničkoj stanici.

Pokroviteljprojekta Evropskateatarskakonvencija (ETK) obezbedila jeučešćepozorišta – članicaETKizTurske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Italije, ŠvajcarskeiNemačke. Cilj je da se pokažu mogućnosti saradnje teatara iz različitih država i upoznavanje publike u tim zemljama sa radom ostalih partnera. Voz će imati lokomotivu i šest vagona, od kojih će jedan biti opremljen kao scena za izvođenje predstave. Na svakoj stanici na kojoj „Orijent ekspres” bude stao, između Ankare i Štutgarta, biće izvedena predstava domaćina i predstava pozorišta koje je bilo domaćin na prethodnoj stanici. Glumci iz Turske, kao inicijatori i organizatori celokupnog projekta, svoju predstavu prikazaće na svim stanicama tokom tog putovanja. Na samom kraju, u Štutgartu, 5-19. jula 2009. godine, biće izvedene sve predstave u okviru tamošnjeg pozorišnog festivala.

Za učešće u „Orijent ekspresu” Srpsko narodno pozorište je naručilo tekst od svog dramaturga Branka Dimitrijevića, a predstavu režira Predrag Štrbac. Igraju: Tijana Maksimović, Marija Medenica, Nebojša Savić i Milan Kovačević, scenograf je Vesna Štrbac, a kostimograf Marina Sremac. Premijera je zakazana za 9. juni ove godine.

U Srpskom narodnom pozorištu počele su i pripreme za još jednu premijeru – Čehovljeve „Tri sestre”, u režiji Radoslava Milenkovića, koja bi trebalo da se pred publikom pojavi 23. maja. Dramaturg Čehovljevog komada je Barbara Horvat, scenograf Juraj Fabri, kostimograf Jasna Badnjarević, autor muzike Markoš Albert. U velikoj glumačkoj ekipi igraju Draginja Voganjac, Gordana Jošić-Gajin, Jovana Mišković, Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić-Krajnov, Aleksandar Gajin, Igor Pavlović, Milovan Filipović, Miroslav Fabri, Rade Kojadinović, Milorad Kapor, Dragan Kojić, Dragomir Pešić, Ksenija Martinov-Pavlović, Aleksandra Carić, Olivera Stamenković i Jelena Antonijević, koja je i asistent reditelja. Ovo Čehovljevo delo je poslednji put rađeno u SNP pre 14 godina, 1995, u režiji Ljuboslava Majere.

D. Radović

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.