Pred predsedničke izbore francuski list odustao od anketa

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred predsedničke izbore francuski list odustao od anketa

Pariz -- Četiri meseca pre francuskih predsedničkih izbora jedan od vodećih dnevnika, "Parizijen" saopštio je da više neće objavljivati ankete.

Kako je navedeno, ankete nisu pomogle uspešno predviđanje nedavnih političkih događaja.

"O tome smo razmišljali već neko vreme, posebno posle Brezgita i izbora Donalda Trampa u SAD" rekao je za agenciju Frans pres šef redakcije "Parizjen/Ožordui" (Parisien/auhourd'hui) Stefan Albuji.

"Mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo čuti kritike koje su nam upućene, nama medijima, da smo odsečeni od realnosti i sada ćemo dati prednost stanju na terenu", rekao je on.

Taj list s tiražom od 340.000 primeraka ne naručuje ankete već nekoliko nedelja i namerava da tako nastavi i tokom kampanje pred predseničke izbore, rekao je on.

Ipak, "Parizijen" neće prestati da komentariše ankete koje budu naručivali drugi mediji.

"Ovo nije suprotstavljanja agencijama za istraživanje javnog mnjenja, već drugačiji način rada koji želimo da ispitamo u nastavku kampanje", rekao je Albuji.

Agencije za sprovođenje anketa su kritikovane jer nisu neočekivale referendumsku odluku o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije krajem juna 2016. godine. A polemika o značaju istraživanja javnog mnjenja ponovo je oživela u novembru, posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, takođe suprotno svim predviđanjima stručnjaka.

Francuzi će birati predsednika krajem aprila i početkom maja, a pre parlamentarnih izbora u junu.

Kandidat desnice Fransoa Fijon je za sada favorit po anketama, ali blizu mu je šefica ekstremno desničarskog "Nacionalnog fronta" Marin Le Pen. Levica je rascepkana među više kandidata od kojih će socijalisti izabrati jednog na svojim unutarstranačkim izborima krajem januara.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.