Pravoslavljem obojili Pariz

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavljem "obojili" Pariz

Kompozitor Svetislav Božić i pijanistkinja Jasmina Kulaglić pravoslavljem su ispunili parisku salu Korto, a posebno je impresioniralo da su svi prisutni (izuzev menadžera Marije Šuman, tročlane porodice Božić (koji su za ovu priliku došli iz Beograda i izveštača "Vesti") bili Francuzi i gosti drugih nacionalnosti.

Jasmina Kulagić i Svetislav Božić  

Kako se u ovoj večeri odvijala svetska promocija CD Vizantijski mozaik (izdavač Naxos), >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosno, oslikavale muzičke slike srpskih manastira (Gračanice, Bogorodice Ljevičke, Sopoćana, Hilandara i Žiče) i grčkog Pantelejmon manastira, to je uloga oba kreatora označena ambasadorskom.

 

Zadovoljna i pijanistkinja

- Ovaj koncert predstavlja značajan korak na mom muzičkom putu - rekla je pijanistkinja Jasmina Kulaglić. - Saradnja sa značajnim i u svetu vrlo cenjenim srpskim kompozitorom Svetom Božićem je veliko umetničko i ljudsko zadovoljstvo. Ovim koncertom je krunisan naš zajednički rad, a sigurno je i početak duže saradnje.

Sve, od prvog do poslednjeg tona, potom čekanja u redu za potpisivanje autograma i za prijatelje večera u susednom restoranu bilo je izvanredno, uz dodatno naglašavanje da je u metropoli kulture osvedočeno kako srpstvo u umetnosti uzrokuje ravnopravan (možda za nijansu topliji i snažniji) doživljaj sa, na primer, u uvodu izvedenim istočno-evropskim Skrjabinom, Janačekom i Josifom.

Neverovatno je kako boje tonova, promene ritma i skala emocija mogu da ožive viziju slušalaca koji u tami koncertne sale prolaze istorijom, "vide" kamene zidove, kupole, ikonostase, ikone, freske, plamen sveća i uplove u dubinu mistične duhovnosti, za šta su dugim aplauzom nagrađeni autor Božić i izvođač Kulaglić.

- Vrlo dobar koncert, posebno su me dirnule Božićeve kompozicije, melodične, slojevito obojene. Ja volim sliku i muziku, a kompozitor je to uklopio u predivne pejsaže - bila je oduševljena Slovakinja Renata Kuboviček.

Francuz Mark Frežak je dodao: "Kakvo lepo putovanje! Preplitanje klasične muzike i orjentalizma. Ja sam čak čuo i džez, uhu mi je prijalo preplitanje slatkoće i nežnosti sa vatrom i snagom."

 

Puno srce

Istakavši Jasmininu inteligenciju kao najjaču referencu ove večeri, kompozitor Božić, koji je obišao sve manastire kako bi o njima pisao kompozicije, istakao je: "Puno mi je srce! Jasmina je osetila da u muzici postoji značajno polje kreativnog manevra u kojem se istinski umetnik dobro oseća. Očigledno je da je u 'Vizanstiojskom mozaiku' prepoznala rodno podneblje."

 
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.