Pravi balkanski Pariz: Pogledajte plan za čitavo preuređenje Beograda iz 1912. godine FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 31.Maj.2023, 11:56

Pravi balkanski Pariz: Pogledajte plan za čitavo preuređenje Beograda iz 1912. godine FOTO/VIDEO

Belgijski arhitekta Alban Šambon izradio je 1912. godine plan za kompletno preuređenje Beograda. Kao pristalica istorizma i eklekticizma, takav Beograd bi danas bio neprepoznatljiv, pravi balkanski Pariz.

Prema rečima Šambona, najreprezentativniji delovi grada bili bi delovi beogradske Slavije, Terazije i Tašmajdanski park.

Koncept je urađen po geodetskom planu iz 1909. godine. Po njegovom planu, od Terazija ka Savi je trebalo da bude kaskadna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << česma.

Ujedno, to je bila i prva urbanistička sinteza centra grada i padine ka reci, koja je u narednim decenijama postala jedan od najvećih izazova urbanista.

Nadalje, na mestu današnje Palate Albanija planirao je glavnu poštu.

Druga monumentalna ideja bila je izgradnja Trijumfalne kapije na Trgu Slavija koja podseća na onu u Parizu, njegovo objašnjenje ideje je bila ratnička osobina srpskog naroda i da će izgradnjom takvog spomenika odati počast svojim precima.

Da su planovi Šambona ostvareni, današnji prostor ispred Skupštine grada Beograda bio bi značajno drugačiji.

Dok je prostor Tašmajdanskog parka trebalo da bude mesto raznih državnih zgrada.

Terazije bi po njegovom planu izgledale skroz drugačije.

Do danas nije poznato ko je naručio ove planove, Kraljevski sud ili Opština Beograd.

Međutim, ubrzo izbija Prvi balkanski rat, a godinu dana kasnije počinje drugi, pa sledi Prvi svetski rat i planovi su potpuno napušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Twiter

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.