Postignut istorijski sporazum za spas planete

Izvor: Šumadija Press, 13.Dec.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut istorijski sporazum za spas planete

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. Nakon dvonedeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja.

Sporazum o klimi predviđa da do kraja veka bude ograničen rast globalnih prosečnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

-Sporazum o klimi >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari – izjavio je domaćin skupa, šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Postignut je dogovor da se sve zemlje obavežu na smanjenje emisije ugljenika. Sporazum je delimično pravno obavezujući, a delimično je na dobrovoljnoj bazi.

U sporozumu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato i prihvaćeno, uz obećanje da će se raditi na obuzdavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

“Gardijan” piše da su čelnici zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi sporazumom nagovestili kraj ere fosilnih goriva.

Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu “odlučujući” korak i usvoje “istorijski pakt” o ograničavanju globalnog zagrevanja.

– Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj – poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma.

Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020, okupio je sve države pod jednim zajedničkim ciljem – smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, sa ciljem da globalno zagrevanje 2100. bude ispod 2 stepena Celzijusa, sa ambicioznim ciljem dostizanja 1,5 stepen Celzijusa.

Dokumentom se takođe predviđa da se do 2020, sa 100 milijardi dolara godišnje, pomognu zemlje u razvoju da smanje emisiju štetnih gasova, kao i petogodišnje revizije nacinalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja počev od 2023.

Nauka tvrdi da prema sadašnjim trendovima emisije gasova sa efektom staklene bašte, svetu preti zagrevanje od 4 stepena i više, što će dovesti do više poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti i sukoba oko resursa.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.