Posledice Pariza, više policajaca i tajnih agenata

Izvor: RTS, 17.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice Pariza, više policajaca i tajnih agenata

Francuske i britanske vlasti najavile su jačanje regularnih snaga bezbednost i tajnih službi, kao posledicu "evropskog 11. septembra" u Parizu, koji je odneo 129 života.
Francuski predsednik Fransoa Oland u retkom obraćanju članovima oba doma francuskog parlamenta u kongresnoj dvorani u Versaju, najavio je otvaranje 8.500 novih mesta u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednosti i pravosuđa.

"Pet hiljada mesta ѕa policajace i žandarme biće otvoreno u naredne dve godine", istakao je Oland.
Prema njegovim rečima, "Ministarstvo pravde imaće dodatnih 2.500 mesta za zatvorsku upravu i za sudske službe dok će "carinska uprava biće ojačana sa 1.000 mesta", rekao je Oland, najavivši je da će se narednih dana sastati s predsednicima SAD i Rusije.
Oland je rekao da će u sredu podneti predlog zakona za produženje vanrednog stanja za tri meseca, najavivši i da će Ustav biti izmenjen da proširi ovlašćenja za delovanje "protiv terorizma".
Oland je izjavio da je Francuska posvećena "ne samo obuzdavanju nego uništenju" takozvane Islamske države.
Obećao je da će "Francuska pojačati svoje operacije u Siriji". Rekao je da će biti izdvojena veća sredstva za bezbednosne snage i da će nosač aviona "Šarl de Gol" u četvrtak biti poslat da pojača vojnu kampanju protiv Islamske države.
Oland je zatražio od Saveta bezbednosti UN da usvoji rezoluciju protiv terorizma.
Sa druge strane, Velika Britanija će zaposliti dodatnih 1.900 agenata bezbednosnih i obaveštajnih službi kako bi se suprotstavili opasnost od terorističkih napada posle krvavog pira u Parizu, javili su britanski mediji.
Taj potez je najveći porast angažovanja u britanskoj bezbednosnoj službi od bombaških napada u Londonu 2005. godine, kada je na desetine ljudi ubijeno, piše Gardijan.
Zapošljavanjem će biti povećan broj osoblja (agenata) britanskih obaveštajnih službi MI5, MI6, kao i državne službe za nadzor komunikacija (GCHQ) za oko 15 odsto, pišu Gardijan i Fajnenešel tajms.
"Ovo je generacijska borba koja zahteva da obezbedimo veće snage da se borimo protiv onih koji bi da, nas i naše vrednosti, unište", poručio je britanski premijer Dejvid Kameron, prenela je agencija AFP.
Pored povećanja broja agenata u britanskim bezbednosnim službama, dodatni oficiri za bezbednost avijacije biće angažovani na aerodromima širom sveta, kao odgovor na pad ruskog aviona u Egiptu prošlog meseca, pošto britanska vlada sumnja da je avion oborila bomba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.