Porodični albumi

Izvor: Politika, 20.Maj.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodični albumi

Izložba crno-belih fotografija „Porodični album(i)” foto-laboranta Voje Mitrovića u Francuskom institutu u Knez Mihailovoj ulici trajaće do 24. maja. Sinoć je održan planirani susret Mitrovića i Tomislava Peterneka, nekadašnjeg fotoreportera i urednika fotografije u našoj kući. Dvojica saradnika neguju prijateljstvo od 1989. godine kada su se upoznali u Parizu. U iscrpnom opisu svojih umetničkih karijera dugih više od pola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veka ispričali su puno ličnih i zajedničkih dogodovština.

O Peterneku se kod nas puno zna, dok se Voja Mitrović pre pedesetak godina kao mladifotograf obreo u Parizu u kome je započeo rad kao laborant za crno-belu fotografiju najpre u privatnim laboratorijama, potom u čuvenom „Magnumu”, do agencije „Pikto” u kojoj je proveo 32 godine, do kraja radnog veka.

Dug je spisak najboljih svetskih fotografa i fotoreportera koji su iz gotovo čitavog sveta davali svoje negative da im Voja napravi najvažnije crno-bele fotografije. Iz prebogatog opusa u prikazanoj kolekciji su i dela Manuela Ramosa, Renea Burijea, Jozefa Kudelke... U postavci sa nekoliko fotografija, doduše u kolor tehnici, učestvuje i Vojinsin Aleksandar koji nastavlja porodičnu tradiciju. Program je vodio Branislav Glumac.

M.V.

objavljeno: 20.05.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.