Ponovo sukobi policije i demonstranata u Parizu

Izvor: VOA, 01.Dec.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo sukobi policije i demonstranata u Parizu

Treći put za tri nedelje, demonstranti su se okupili na Šanzelizeu u Parizu i protestovali zbog povećanja poreza na gorivo. Sukobili su se sa policijom koja je na njih bacala suzavac i gađala ih vodenim topovima. Zvaničnici su saopšili da je uhapšeno više od stotinu ljudi, a Rojters prenosi da je povređeno 14 demonstranata i 6 policajaca.  Demonstranti već treću nedelju pokazuju nezadovoljstvo politikom predsednika Emanuela Makrona koji je povećao poreze na gorivo. Zbog protesta su, prenosi AP, zatvorene i metro stanice u centru Pariza. Na ulicama je oko 5 hiljada policajaca. Demonstranti nose žute fluorescentne prsluke, koje inače nose vozači u Francuskoj, zbog čega su demonstracije postale poznate kao "protesti žutih jakni". Prošle nedelje izbili su žešći sukobi policije i demonstranata što je mnoge podsetilo na proteste 1968. Na ulicama je protestovalo 8 hiljada ljudi, a širom zemlje njih 100 hiljada. Francuski predsednik Emauel Makron insistira na tome da je povećanje poreza na gorivo neophodno kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva, odnosno kako bi se više koristili obnovljivi izvori energije.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Naslovne: "Nova zavera iz Prištine", "Haos u Parizu"

Izvor: B92, 01.Dec.2018

Dnevna štampa od nedelje piše o 100 godina od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a tema su i protesti u Francuskoj zbog povećanja poreza na gorivo...Politika u temi nedelje piše da je "Jugoslaviju bilo lakše zamišljati nego ostvariti", a ovaj list piše i o haosu na ulicama Pariza...Novosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.