Izvor: Radio 021, 14.Apr.2020, 19:20

Ponovo se odlaže obnova Notr Dama, na radove utiče i pandemija

Godinu dana nakon što je razarajući požar zahvatio parisku katedralu Notr Dam, restauratorski radovi se mesecima odlažu najpre zbog ogromnih količina toksičnog olova, zimskih oluja, a sada i zbog pandemije koronavirusa.

Rojters podseća da se sumnja da je požar u sumrak 15. aprila prošle godine izazvao kratki spoj na instalacijama ili opušak cigareta koji je zapalio iskru u potkrovlju katedrale.

S obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je 67 miliona ljudi u Francuskoj u izolaciji dok se Evropa bori da zaustavi epidemiju koronavirusa, delikatni posao obnove Notr Dama ponovo je zaustavljen.

Kada je predsednik Francuske Emanuel Makron uveo restriktivne mere 17. marta, radnici su tek počeli da demontiraju 40.000 komada skela ostavljenih na zgarištu katedrale.

Radovi su prvobitno bili planirani za jesen, ali su odloženi zbog istrage o širenju otrovnih gasova tokom požara, a zatim i zimskim olujama.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.