Pomen soluncima u Parizu

Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen soluncima u Parizu

Položeni venci na spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću i na Srpskom vojničkom groblju u Tieu

Od našeg specijalnog izveštača

Pariz, 8. novembra – Polaganjem venaca na spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Bulonjskoj šumi i na Srpskom vojničkom groblju u gradiću Tie kraj Pariza, danas je odata pošta srpskim ratnicima povodom 90 godina od završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prvog svetskog rata.

Komemorativne svečanosti soluncima sahranjenim u Francuskoj tradicionalno se održavaju uoči Dana primirja, 11. novembra, kada je pre 90 godina završen Prvi svetski rat. Vence su položili članovi delegacije Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1918, Francuske asocijacije „Memorijal istočnog fronta 1916–1918” i ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić.

Pomen srpskim junacima koji su se lečili u Francuskoj i umrli od bolesti i čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u Tieu služio je jerej Slaviša Šanjić iz crkve Svetog Save u Parizu. Na groblju u Tieu, među više od 700 jednoobraznih kamenih krstova na kojima su ispisana na francuskom jeziku imena i prezimena i čin svakog srpskog vojnika, nalazi se i jedna piramida s polumesecom.

Među srpskim junacima, na lični zahtev, ovde je sahranjen Esad paša koji je u vreme povlačenja naše armije kroz Albaniju dao reč Nikoli Pašiću da srpsku vojsku niko ne sme napasti. Nedaleko od Srpskog vojničkog groblja nalazi se i grob pukovnika Andrea Tarnijea, sina generala Šarla Tarnijea, koji je s francuskom konjicom oslobodio u Prvom svetskom ratu Skoplje, Niš, Prokuplje i Svilajnac.

Delegacije oba društva, Francuskog i Srpskog, položile su i venac Andreu Tarnijeu, osnivaču „Memorijala istočni front 1916–1918”.

Dan ranije u Lionu na groblju San Ženi Laval delegacije Srpskog i Francuskog društva i konzul Srbije Miloš Ušćebrka odali su počast i položili vence na spomenik srpskim vojnicima. Na ovom lionskom groblju sahranjeno je 68 srpskih ratnika koji su se lečili u okolini Liona, ali nisu imali prilike da se oporave i vrate na front.

M. Pešić

[objavljeno: 09/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.