Izvor: Radio 021, 29.Feb.2020, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polanskom Cezar za režiju, protesti u Parizu

Roman Polanski dobitnik je francuskog Cezara za režiju filma "Optužujem", što je navelo nekoliko glumica da sinoć napuste ceremoniju.

U Parizu su se sinoć, ispred dvorane u kojoj se održavala ceremonija, okupili demonstranti u znak protesta zbog nominovanja filma Polanskog, koji se suočava sa optužbom za silovanje, a policija je morala da ispali suzavac da bi ih rasterala. Učesnici protesta nosili su transparente >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << s natpisima "Industriju koja štiti silovatelje treba da bude sramota".

Film Polanskog "Optužujem", o poznatoj aferi Drajfus koja je potresla francusko društvo krajem 19. i početkom 20. veka, bio je nominovan za 12 nagrada Cezar.

Pre dve nedelje ceo odbor Akademije Cezar, francuskog ekvivalenta američkom Oskaru, podneo je ostavku zbog talasa kritika jer je film Polanskog nominovao za 12 nagrada. Odluka da se film nađe u konkurenciji izazvala je negodovanje feministički grupa i dovela do poziva na bojkot.

Poljsko-francuskog režisera traže u SAD zbog seksa sa 13-godišnjom devojčicom 1977. godine. Polanski je napustio SAD tokom trajanja suđenja.

Rojters navodi da je Polanski u više navrata negirao optužbe za silovanje, kao i da je sama žrtva Samanta Gejmer stala u njegovu odbranu.

"Nisam bila toliko traumatizovana kao što bi svi mislili da bi trebalo da budem", rekla je Gejmerova jednom prilikom novinarima.

Polanski (86) je ranije rekao da neće prisustvovati ovogodišnjoj dodeli Cezara.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.