Pojačane mere bezbednosti širom Evrope

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačane mere bezbednosti širom Evrope

Sve više evropskih zemalja donosi odluku da zbog sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu u kojem je poginulo najmanje 128 ljudi, pojačaju mere bezbednosti i na granicama i u gradovima, javljaju svetske agencije. I Rusija podigla gotovost sistema antiterorističke zaštite.
Francuska je zbog najsmrtonosnijeg napada još od Drugog svetskog rata rasporedila u Parizu dodatnih 1.500 vojnika i policajaca i momentalno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvorila granice.

Pariska policija je donela odluku da će do četvrtka u francuskoj prestonici i njenoj okolini biti zabranjena javna okupljanja, pošto gradske vlasti "ne mogu da osiguraju bezbednost za učesnike marševa i drugih vrsta okupljanja", rekao je gradonačelnik Pariza Mišel Kado.
Simbol Pariza i jedna od najvećih turističkih atrakcija ovog grada - Ajfelova kula, zatvorena je do daljeg, saopštio je menadžment ovog zdanja. Odluka o zatvaranju Ajfelove kule doneta je sinoć, tako da od jutros ona nije bila otvorena za posetioce.
Zbog napada je zatvoren i park Diznilend, jedna od najvećih turističkih atrakcija u Evropi, u čijem se saopštenju navodi da su odlučili da ne rade "usled tragičnih događaja u Francuskoj i kao znak podrške našoj zajednici i žrtvama tog užasnog napada".
I poznati trgovinski lanac "Galeri Lafajet" danas ne radi.
U Parizu i regionu su pojačane mere bezbednosti, svi muzeji su privremeno zatvoreni, pozorišne predstave i koncerti otkazani, a zatvorene će ostati i školske ustanove, dok su odloženi svi sportski susreti koji su bili predviđeni za vikend.
U Londonu je premijer Dejvid Kameron predsedavao sastanku vladinog Komiteta za bezbednost.
Pomoćnik komesara londonske policije Mark Roli je za Bi-Bi-Si rekao da se nivo opasnosti od terorističkih napada u Velikoj Britaniji konstantno procenjuje i najavio da će prisustvo policije na ulicama širom zemlje biti pojačano.
Portparol londonske policije je rekao da će od večeras biti povećan broj policijskih patrola na ulicama Vest Enda, popularnog dela Londona u kojem se nalazi veliki broj pozorišta i restorana.
Pored toga, jutros je severni terminal londonskog aerodroma "Getvik" evakuisan iz predostrožnosti nakon jednog incidenta.
U Velikoj Britaniji su od ranije mere bezbednosti na gotovo najvišem nivou, pošto bezbednosne službe procenjuju da su teroristički napadi "vrlo verovatni".

Nemačka je uvela pojačanu kontrolu nemačko-francuske granice, a i avio-saobraćaj u toj zemlji je pod jakim nadzorom.
Berlinska policija je pojačala mere bezbednosti u nemačkoj prestonici, a na lokacijama gde se nalaze francuske institucije, uključujući Ambasadu Francuske u Berlinu, postavljene su zaštitne ograde.
"Tokom noći smo pojačali mere bezbednosti", rekla je portparolka berlinske policije za AFP.
Francuska ambasada, koja se nalazi u blizini Brandenburške kapije, blokirana je, a zastave širom Berlina su spuštene na pola koplja.
Ispred ambasade se jutros okupilo više desetina Nemaca, koji su tu ostavili cveće i upalili sveće u znak solidarnosti sa francuskim narodom.
U Italiji su pojačane mere bezbednosti, rekao je italijanski premijer Mateo Renci, dodajući da rizik od novih smrtonosnih napada ne sme da bude potcenjen.
Renci je u televizijskom obraćanju takođe rekao da Italija stoji uz Francusku nakon terorističkih napada, za koje je rekao da su bili usmereni protiv "čitavog čovečanstva i našeg načina života".
Italijanski ministar unutrašnjih poslova je istakao da su pojačane pogranične kontrole na italijanskim granicama, a premijer Renci će uskoro predsedavati vanrednom sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.
Belgijske vlasti su saopštile da su pojačale kontrolu na svojim granicama, posebno onoj sa Francuskom, a pozvale su i na pojačanu budnost na velikim događajima u toj zemlji tokom vikenda.
Gradonačelnik Brisela Ivan Majur proglasio je zabranu unošenja torbi i rančeva na sportske stadione i u koncertne dvorane, a obezbeđenje oko javnih zgrada i drugih potencijalnih meta terorista je podignuto na viši nivo.
Ove mere su uvedene nakon što je pariski Mond objavio izjave očevidaca koji tvrde da je jedan od automobila iz koga su teroristi pucali na posetioce pariskog restorana imao belgijske registarske tablice.

Belgijski nacionalni centar za procenu opasnosti je ipak saopštio da nije potrebno da bude povećan nivo opasnosti od terorističkih napada u čitavoj Belgiji i da se čini da sinoćnji događaji u Parizu nemaju "direktne posledice" po Belgiju.
U Češkoj su takođe pojačane mere bezbednosti, a policija navodi da je poslala dodatne snage na međunarodne aerodrome u zemlji, trgovinske centre, kao i ispred Ambasade Francuske u Pragu.
Češki premijer Bohuslav Sobotka rekao je da je "užasnut ogromnim brojem nevinih žrtvi i dodaje da Fancuska zaslužuje svu moguću podršku i solidarnost od Češke.
Mađarska je zbog terorističkih napada u Parizu takođe podigla nivo bezbednosti u zemlji, saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Budimpešti glavni savetnik za bezbednost mađarskog premijera Viktora Orbana – Đerđ Bakondi.
Nakon terorističkog napada u Parizu i Bugarska pojačava mere bezbednosti, prenose mediji u Sofiji.
"Bugarska je šokirana i izražava solidarnost sa Francuskom i njenim građanima", poručili su zvaničnici te zemlje, čiji je premijer Bojko Borisov napade u Parizu okarakterisao kao "novi 11. septembar za Evropu".
Posle današnjeg sastanka kojem su prisustvovali premijer i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, saobrćaja i telekomunikacija, kao i predstavnici službi bezbednosti, rečeno je da nema indikacija da postoji neposredna opasnost od terorističkih napada u toj zemlji.
Ministarka unutrašnjih poslova Bugarske Rumjana Bačvarova naglasila je da terorizam predstavlja opasnost za zemlju i dodala je da da će prisustvo policije biti pojačano u celoj zemlji i da će kontrola na granicama i u saobraćaju takođe biti na višem nivou.

U Rusiji je povišena gotovost sistema antiterorističke zaštite, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet (NAK), pozivajući građane Rusije da pokažu odgovornost i oprez pred novim izazovima i pretnjama koje predstavljaju međunarodne terorističke organizacije.
"Nadležni organi naše zemlje preduzimaju pouzdane mere za osiguranje antiterorističke zaštite i bezbednosti građana. U svetlu novih pretnji sve komponente za osiguranje bezbednosti prevedene su na višu gotovost", navodi se u saopštenju tog komiteta.
Komitet ističe da je udruživanje država i građana jedini način adekvatnog suprotstavljanja terorističkim pretnjama, i dodaje da napadi u Parizu pokazuju da nema značaja koja je teroristička organizacija u pitanju, kao ni koje su nacionalnosti ili veroispovesti njeni pripadnici.
Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov ranije je rekao da će njegovo ministarstvo uvesti mere bezbednosti u putničkom saobraćaju u čitavoj Rusiji, kao odgovor na sinoćnje terorističke napade u Parizu.
S druge strane, ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj "Rosavijacija" saopštila je da se analizira mogućnost uvođenja dodatnih specijalnih mera za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.
"'Rosavijacija' ne analizira mogućnost prekida vazdušnog saobraćaja sa Francuskom. 'Rosavijacija' analizira mogućnost uvođenja dodatnih specijalnih mera bezbednosti u saradnji avio-kompanija, aerodroma, vazduhoplovnih vlasti i policija Rusije i drugih zemalja, koje odgovaraju nivou pretnji koji se pojavio trenutno u nekoliko zemalja", rekao je direktor "Rosavijacije" Aleksandar Neratko, prenosi Tas.
Avion "erbas A-321" ruske avio-kompanije "Kogalimavija" na letu od Šarm el Šeika ka Sankt Peterburgu srušio se 31. oktobra na egipatskom poluostrvu Sinaju, pri čemu su poginula sva 224 putnika i člana posade.
Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad, što je Rusija negirala.
Istraga oko uzroka pada aviona još traje, a većina stručnjaka smatra da se radi o podmetnutoj bombi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.