Podrška Parizu za intervenciju u Maliju

Izvor: RTS, 15.Jan.2013, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Parizu za intervenciju u Maliju

Savet bezbednosti UN jednoglasno je podržao intervenciju Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju. Francuske snage u Maliju tokom noći izvele nove udare na položaje ekstremista. Nastavlja se razmeštanje snaga na terenu i u vazduhu.

Na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN jednoglasno je podržana intervencija Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, kojoj bi, kako je rekao francuski predsednik Fransoa Oland, trebalo da se pridruže afričke trupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u roku od nedelju dana.

Talibanski pobunjenici u Avganistanu su, na svojoj internet stranici, naveli da je Francuska trebalo da "nauči lekciju iz propalih ratova u Avganistanu i Iraku".

"Izgleda da je (Francuska) prekršila svoju obavezu prema miru time što je izvršila vojni prestup na teritoriju severnog Malija", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid, prenosi AFP.

"Intervencija neće biti katastrofalna samo za Mali, nego i za Francusku", upozorio je Mudžahid.

Nakon sastanka Saveta bezbednosti u Njujorku, održanog na zahtev Pariza, ambasador Francuske Žerar Aro je rekao da njegova zemlja ima "razumevanje i podršku" svih 14 članica ovog tela, javio je Bi-Bi-Si.

Aro je rekao da Francuska želi da se snage zemalja zapadne Afrike razmeste u Maliju što pre i pomognu da se suzbiju islamisti.

Očekuje se da će se malijskim i francuskim vojnicima pridružiti 3.000 afričkih vojnika u skladu sa rezolucijom koja je u Savetu bezbednosti usvojena u decembru, a dozvoljava intervenciju u slučaju da se ne nađe rešenje putem pregovora.

U međuvremenu, Oland je rekao da bi razmeštanje združenih afričkih snaga moglo da potraje "dobrih nedelju dana", a da je trenutno u Maliju raspoređeno 750 francuskih vojnika, kao i da će se taj broj povećati.

Oland je istakao i da su francuske snage u Maliju tokom noći izvele nove udare na položaje ekstremista i da će nastaviti razmeštanje snaga na terenu i u vazduhu, javio je Rojters.

Pored toga, šef francuske diplomatije Loran Fabijus poručio je da prisustvo francuskih vojnika u Maliju neće podstaći regrutaciju ekstremista povezanih sa Al Kaidom u regionu, a da će u kampanji u ovoj zemlji pomoći i zemlje Persijskog zaliva, bilo u opremi ili novčano.

Fabijus je rekao da će krajem meseca donatori razgovarati o finansiranju afričke inicijative protiv boraca povezanih sa Al Kaidom.

Francuska je počela intervenciju u Maliju u petak, nakon što su islamistički pobunjenici, koji od marta prošle godine kontrolišu sever bivše francuske kolonije, počeli da napreduju ka jugu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sinoć je potvrdila da je za ovu nedelju sazvala vanredni sastanak ministara spoljnjih poslova EU, kako bi se razmotrilo na koji način može da se pruži podrška Maliju u borbi protiv ekstremista.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UN odobrile intervenciju Francuske u Maliju

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2013

15.01.2013. -..Na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom konfliktu u Maliju Francuskoj je pružena podrška njene vojne operacije protiv islamističkih militanata...Međutim posle sastanka predstavnik Francuske u UN je rekao da bi hteo da se u Maliju brže lociraju trupe Afričke unije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.