Podignuta optužnica protiv Davinića

Izvor: Blic, 31.Maj.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Davinića

Protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića juče je podignuta optužnica. Davinić se u optužnici Višeg javnog tužilaštva tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja zato što je zaključio ugovor štetan po državu i što je prekoračio nadležnosti. Osumnjičen za zloupotrebu položaja: Prvoslav Davinić

Za zloupotrebu službenog položaja Krivični zakonik predviđa kaznu od šest meseci do pet godina. Ukoliko se utvrdi da je zloupotrebom, pored štete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugima, pribavljena i imovinska korist, onda je predviđena kazna od dve do 12 godina, u slučaju da je imovinska korist viša od milion i petsto hiljada dinara.

Advokati bivšeg ministra imaju pravo da u roku od osam dana od prijema optužnice izjave sudu prigovore. Davinić je bez zvaničnog odobrenja nadležnih organa državne zajednice SCG, Vrhovnog saveta odbrane i Saveta ministara 4. juna 2005. godine potpisao ugovor sa izraelskom kompanijom „Imidžset" na 45 miliona evra. Usluge korišćenja satelitskih snimaka, kasnije se ispostavilo, vrede duplo manje jer su ih Izraelci nudili i za 20 miliona. Sam ugovor i obaveze koje iz njega proističu su katastrofalne za kupca - ukoliko se ne isplati prva tranša, kupac je u obavezi da odjednom isplati ceo iznos iz ugovora, dogovoreno je da arbitražu vrši samo jedan sudija, kamata je maksimalno nepovoljna. Ugovor je potpisan samo u jednom primerku koji je ostao Izraelcima. Prvi put funkcioneri u Srbiji ugovor su videli nekoliko meseci kasnije, 4. novembra 2005. godine, kada je stigla prva tranša za naplatu. Nabavka satelita nije prošla ni kroz jednu zvaničnu proceduru u zemlji, a što je po zakonu obavezno. Davinić je osim ovog ugovora neovlašćeno dao i ovlašćenje firmi „Carmina creek corporation" da pregovara sa Izraelcima, a čiji je vlasnik fudbalski menadžer Milan Ćalasan.

Ovaj posao košta građane Srbije najmanje 36 miliona kazne za satelit koji nikada nije korišćen. Juče nije bilo moguće saznati da li će optužnica biti proširena na još neke aktere afere. Među njima u javnosti se pominje bivši predsednik Saveta ministara SCG Svetozar Marović. Ostalo je nejasno i učešće pravosuđa u ovoj aferi jer da je Davinićev ugovor 2005. ili 2006. godine u vreme vlade DSS proglašen korupcionaškim, Srbija ne bi izgubila spor u Parizu. Vlada je u petak usvojila odluku o formiranju Komisije za slučaj „satelit".

- Optuženom se stavlja na teret da je iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja, na taj način što je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra, naneo štetu Republici Srbiji u tom iznosu - rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva. On je dodao da je Davinić protivno uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije Ministarstva odbrane, bez saglasnosti pravne uprave Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Direkcije za imovinske pravne poslove, 2005. u Parizu zaključio ugovor sa firmom „Imidžset".

Davinić: Dinkić je kriv

Prvoslav Davinić za B92 kaže da će, kada dobije optužnicu, izneti dokaze da ona nema osnova. Svoju odgovorost Davinić ne vidi, pa će deo odbrane, kaže, zasnovati na odgovornosti drugih, pre svega Mlađana Dinkića koji je, prema Davnićevom tumačenju, pokušajem pregovora sa Izraelcima, indirektno priznao sporni ugovor i tako stvorio pravni osnov za arbitražu. Davniću, međutim, nije čudno što niko ne poziva na odgovornoti Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika Državne zajednice, koji je prisustvovao potpisivanju spornog ugovora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.