Podignuta optužnica protiv Davinića

Izvor: Politika, 31.Maj.2010, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Davinića

Bivši ministar odbrane tereti se da je iskoristio svojeslužbeno ovlašćenjetako što je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra nanevši štetu Republici Srbiji u tom iznosu

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojom ga tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, rekao je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić. Prema njegovim rečima, optuženom se na teret stavlja da je 2005. u Parizu kao ministar odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore iskoristio svoje službeno ovlašćenjetako što je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra nanevši štetu Republici Srbiji u tom iznosu.

Zorić je dodao da je Davinić protivno uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije Ministarstva odbrane, bez saglasnosti pravne uprave Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Direkcije za imovinsko-pravne poslove zaključio ugovor sa izraelskom firmom „Imidž set”.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da se na optužnici nađu još neka imena.

Tokom istrage koju je vodio Viši sud u Beogradu saslušano je desetak svedoka. Odgovarajući na navode tužilaštva, Davinić je početkom 2008. godine pred istražnim sudijom sve opovrgao. Rekao je da sporni ugovor uopšte nije potpisan i da ne zna „čemu uopšte vodi” njegovo saslušanje.

– Rekao sam istražnom sudiji da sve što je urađeno spada u predugovorne radnje i da su one bile u skladu sa stavom Vrhovnog saveta odbrane i Saveta ministara. Tužilac je u zahtevu za sprovođenje istrage naveo da prilikom izbora firme od koje je trebalo da bude nabavljen satelit nije poštovan Zakon o javnim nabavkama. Taj zakon nikako nije mogao da bude poštovan s obzirom na to da je postupak nabavke satelita proglašen državnom tajnom – rekao je po saslušanju Davinić.

Bivši ministar odbrane naveo je i da je istražnom sudiji dostavio dokumente koji ukazuju na to da su i stručne službe dale ocenu tehničkih karakteristika potreba Ministarstva odbrane i da su one bile osnov za donošenje odluka na Vrhovnom savetu odbrane.

Ubrzo posle Davinićevog saslušanja, istražni sudija je izjavio neslaganje sa zahtevom nadležnog tužilaštva da se protiv bivšeg ministra odbrane pokrene istraga. Tužilaštvo je na ovakvu odluku uložilo žalbu, pa je predmet završio u rukama članova Krivičnog vanpretresnog veća koje je, posle zasedanja, zauzelo stav da nema elemenata da se protiv Davinića pokrene istraga.

Vrhovni sud Srbije je, međutim, ovakvu odluku ukinuo i vratio je Krivičnom vanpretresnom veću na ponovno odlučivanje. S obzirom na to da je stav Veća i ovoga puta bio da nema elemenata da se protiv bivšeg ministra povede istraga, tužilaštvo je ponovo uložilo žalbu, pa se predmet opet našao u VSS. Najviša sudska instanca je preinačila rešenje Krivičnog vanpretresnog veća i naložila sudu da, ipak, sprovede istragu.

Tako će, posle pet godina, odluku da li će Davinić sesti na optuženičku klupu doneti Više tužilaštvo u Beogradu kojem su nedavno dostavljeni spisi predmeta.

M. Derikonjić

[objavljeno: 31/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.