Podgorica: Građanin Crne Gore nije umešan u napade

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica: Građanin Crne Gore nije umešan u napade

Nemačka policija u četvrtak uhapsila jednu osobu, poreklom iz Crne Gore, za koju se sumnja da je možda u vezi sa atentatorima koji su izvršili napade u Parizu, rekao je portparol policije u Bavarskoj Ludvig Valdinger. Policija tvrdi da je bio naoružan i, verovatno, na putu ka Parizu. Nejasno da li je umešan u terorističke napade ili je švercer oružja. Vlada Crne Gore demantovala je da je čovek poreklom iz Crne Gore, nedavno uhapšen u Nemačkoj, povezan s napadima u Parizu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vlada Crne Gore demantovala je da je čovek, poreklom iz Crne Gore, nedavno uhapšen u Nemačkoj, povezan s napadima u Parizu i takve medijske navode okarakterisala kao zlonamerne spekulacije.
Mediji su ranije objavili da je moguće da je čovek, poreklom iz Crne Gore, koji je početkom novembra uhapšen u blizini nemačko-austrijske granice, a u čijem vozilu je pronađeno oružje, povezan s teorističkim napadima koji su se dogodili u Parizu.
Izvor iz Vlade Crne Gore je podgoričke medije uputio na "originalnu" verziju vesti bavarskog radija, a po kojoj je taj medij "izvestio o jednom ranijem hapšenju 51-godišnjaka iz Crne Gore kod koga je zaplenjeno oružje i za koga se sumnja da je išao u Pariz".
"Radio navodi da su nemačke službe obavestile francuske kolege, ali i crnogorsku policiju. Na pitanje bavarskog radija da li se to može povezati s napadima u Parizu, iz kriminalističke policije Bajerna su saopštili da je reč o potpunim spekulacijama", naveo je izvor iz Vlade Crne Gore.
Podgorički portal CdM prenosi da je vest o tome da postoji navodna povezanost osobe crnogorskog porekla sa napadima u Parizu apsolutna i zlonamerna spekulacija.
"Jasno je da se tragedija u Parizu želi spinovati u pravcu da se uzdrma pozicija Crne Gore pred odluku o članstvu u NATO", kaže sagovornik CdM-a iz Vlade Crne Gore.
Nemački ministar unutrašnjiih poslova Tomas de Mezijer je posle kriznog sastanka u Kancelarskoj službi, rekao da se slučaj uhapšenog u Rozenhajmu upravo razrešava i da postoje veze sa Francuskom, ali da za sada nije utvrđeno da li postoji povezanost sa terorističkim napadima.
U blizini Rozenhajma je, naime, nemačka policija 5. novembra uhapsila jednog državljanina Crne Gore za koga nemački mediji javljaju da bi mogao biti povezan sa atentatorima iz Pariza.
"Slučaj iz Rozenhajma se upravo razjašnjava. Postoji veza sa Francuskom, ali još nije utvrđeno da li i sa ovim napadima u Parizu", rekao je De Mezijer.
U automobilu uhapšenog je, prema rečima de Mezijera, pronađena znatna količina oružja.
Ministar je rekao da je u navigacionom sistemu uhapšenog bila jedna adresa u Parizu.
Minhenski Bajernišer rundfunk naveo je ranije danas da je crnogorski državljanin (51) uhapšen na auto-putu između Minhena i Salcburga, kao i da je u njegovom "golfu" pronađeno nekoliko pištolja, revolvera, municije, automatsko oružje i nekoliko kilograma dinamita.
"Šverc oružja nije neuobičajena pojava", rekao je Valdinger, odbijajući da spekuliše da li je uhapšeni bio povezan sa teroristima ili je krijumčar oružja. 
Uhapšen je kod Bad Faulenbaha, a pri detaljnom pregledu automobila, policija je pronašla profesionalno napravljen bunker, gde je i pronađeno oružje.
Osumnjičeni je zatim uhapšen, a prema materijalu koji je zaplenjen, postoje indicije da je on bio na putu za Pariz.
Nemački mediji prenose da je bavarska pokrajinska kriminalistička služba, posle hapšenja osobe iz Crne Gore, uspostavila kontakt sa francuskim sigurnosnim službama, ali da su one reagovale uzdržano.
Uhapšeni nije poznat policiji ni u Crnoj Gori, ni u inostranstvu, pokazuju prva saznanja istrage, prenosi nemački magazin Fokus i piše da se uhapšeni brani ćutanjem i još nije pozvao ni advokata.
Dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše da Crna Gora, odakle potiče uhapšena osoba za koju se sumnja da je možda povezana sa teroristima odgovornim za napade u Parizu, već duže važi za jednu od oblasti na Balkanu iz koje se regrutuju pripadnici Islamske države.
Izveštaji kažu da je lane crnogorska služba bezbednosti nadgledala oko 300 islamista i da je, izgleda, iz Crne Gore dvocifreni broj onih koji su učestvovali u sirijskom građanskom ratu na strani ID, navodi FAZ.
FAZ dodaje i da se bavarske vlasti stupile u kontakt sa crnogorskim vlastima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.