Podela Kosova nerealna

Izvor: S media, 01.Avg.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela Kosova nerealna

Političari u Srbiji odbacuju podelu Kosova kao moguće rešenje, dok je analitičari smatraju nerealnom, a podeljeni su kada je reč o efektima po Srbiju.

- Sumnjam da je podela Kosova realna opcija, iako bi za Srbiju takvo rešenje bilo dobro - kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić.

Podela Kosova, naglasio je on, predstavljala bi presedan koji bi se mogao primeniti i u Bosni, Makedoniji i na još nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << teritorijama i misli da će teško proći takvo rešenje.

Profesor Radoslav Stojanović izjavio je da je pristalica rešenja podele Kosova i ocenio da će jednog dana morati da dođe do razgraničenja.

- Kada se to radi, može da se ide rekom Ibar i time se Kosovo deli na sever i jug... Kada se otvore pregovori i ako se do toga dođe, ne znam zašto bi velike sile i međunarodna zajednica bili protiv - rekao je Stojanović, koji je zastupao Srbiju u sporu sa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Govoreći o izjavama predstavnika vlasti da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, Stojanović je rekao da je potrebno promeniti nešto u politici ili „ćemo stalno sve gubiti".

Politički analitičar i koordinator „Kluba 21" Dušan Janjić ocenio je da je podela Kosova nerealna, a u „ovom momentu i izuzetno opasna opcija".

- Podela Kosova znači dizanje ruku od Kosova. Time što će se ono podeliti mi ćemo javnosti Srbije reći - evo dobili smo nešto, a prihvatićemo da najveći deo Kosova bude nezavisna država - rekao je Janjić.

On tvrdi da je podela nerealna, jer postoje dve opcije po kojima bi to moglo da se učini, a nijednu od njih sada nije moguće realizovati.

- Prva opcija je da se prizna kosovska nezavisnost, a druga je rat - naveo je Janjić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je danas kasno za razgovor o podeli Kosova.

- Vreme u kojem je moglo da se razgovara o podeli Kosova nažalost je daleko iza nas. O tome je trebalo razmišljati tokom pregovora sa kosovskim Albancima pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. Srbija je tada umesto jasne strategije izašla sa kontradiktornim stavom „više od autonomije, manje od nezavisnosti", za koji niko nije imao razumevanja - rekao je Jovanović.

Portparol DŠ-a Petar Petković odbacio je podelu Kosova kao moguće rešenje za pokrajinu, ocenivši da bi prihvatajući to rešenje Srbija pristala na politiku sile. Petković je kazao da se u dosadašnjim razgovorima o statusu Kosova „nije čuo nijedan valjan argument za podelu".

- Onog trenutka kada se odlučite na podelu, dajući jedan deo, dajete sve i time zapravo pristajete na secesiju kosovskih Albanaca - rekao je portparol DŠ-a.

- Apsolutno ne - kategoričan je Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srpski političari: Nema podele KiM

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2010

Političari u Srbiji odbacuju podelu Kosova i Metohije kao moguće rešenje, dok je analitičari smatraju nerealnom, a različitog su mišljenja kada je reč o efektima po Srbiju, pišu mediji...Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izrazio je sumnju da je podela Kosova i Metohije realna...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.