Počelo suđenje Širaku

Izvor: Glas javnosti, 08.Mar.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Širaku

PARIZ - Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku u slučaju navodnih fiktivnih zaposlenja dok je bio gradonačelnik Pariza 90-ih, počelo je u Parizu, u odsustvu Širaka, kako je inače predviđeno.

Širak kome je dozvoljeno da ne prisustvuje prvom danu suđenja trebalo bi da se pred sudom pojavi u utorak. On će biti prvi bivši francuski šef države kome se sudi.

Širak (78) treba da odgovara na optužbe za navodnu šemu lažnog zapošljavanja u Parizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 90-ih. Sumnja se da je Širak dozvolio da ljude koji su u stvari radili za njegovu partiju RPR (prethodnica partije UMP sadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija) plaća gradska vlada Pariza za nepostojeća radna mesta.

Širak je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. pre nego što je izabran za predsednika (1995-2007). On je uvek odbacivao optužbe da je postojao "organizovan sistem" i njegov advokat je rekao da on želi da objasni situaciju i da će doći u utorak da kaže "šta smatra da treba da kaže".

Moguće je, međutim, da će se jedan od devet saoptuženih u ovom slučaju žaliti zbog povrede procedure, što bi moglo da odloži suđenje na više meseci i pre nego što se bivši predsednik pojavi, ukazuje AFP.

Širakova partija prošle godine je, iako nije priznala da je išta nelegalno urađeno, postigla sporazum sa gradom Parizom da se plati 2,2 miliona evra odštete, pa stoga grad Pariz ne figurira kao jedna od oštećenih strana u ovom postupku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.