Pariz želi jače odnose sa Srbijom

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pariz želi jače odnose sa Srbijom"

Beograd -- Francuska namerava da se angažuje na Balkanu i doprinese uspehu i prosperitetu regiona, kaže delegirani ministar Francuske za evropske poslove Tjeri Repanten.

Repanten je u intervjuu za "Politiku" rekao i da Francuska, takođe, želi da ojača bilateralne odnose sa Srbijom i pojača svoju pomoć na tehničkom planu u oblastima u kojima raspolaže posebnim znanjem, kao što su pravosuđe, saobraćaj, policija, poljoprivreda, zaštita životne sredine i turizam.

Uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posete Beogradu, gde će se sastati s najvišim srpskim zvaničnicima, Repanten je istakao da je ponovno angažovanje Francuske na Balkanu bio "smisao učešća predsednika Fransoa Olanda na samitu na Brdu kod Kranja 25. jula ove godine".

"Moja današnja poseta je svedočanstvo i nastavak susreta predsednika Olanda na regionalnom samitu na Brdu kod Kranja. Posetiću Beograd, Podgoricu i Prištinu da bih posvedočio o našem povratku u ovaj region, da podsetim na naše zalaganje za vašu evropsku perspektivu i naglasim našu želju da vam pomognemo na putu ka Evropskoj uniji", rekao je francuski ministar.

Repanten je, međutim, dodao da će taj put biti težak i da će se možda učiniti dugim, ali da misli da u tom procesu kvalitet mora da bude na prvom mestu.

"Želimo da vidimo da ste spremni da se priključite EU, spremni da ispunite sve svoje obaveze, spremni da podnesete izazove jedinstvenog tržišta, spremni da budete, na kraju, pored nas, punopravni član EU", istakao je Repanten.

Pored toga što Francuska želi da ojača bilateralne odnose sa Srbijom u određenim oblastima, Repanten je istakao da je njegova zemlja uz Srbiju kad je reč o razvijanju učešća u spoljnim operacijama EU za upravljanje krizama.

Naglasivši da su odnosi dve zemlje već sad veoma dobri, francuski ministar je rekao:

"Želimo da ekonomska i trgovinska razmena dostignu isti nivo na obostranu korist. Raduje me što je rekonstruisana vlada najavila svoju nameru da ekonomski oporavak bude jedan od njenih prioriteta".

Repanten je podsetio da je, s francuske strane, ministar spoljnih poslova imenovao specijalnog predstavnika za ekonomsku diplomatiju za Balkan, Alena Rišara, nekadašnjeg ministra odbrane, koji dobro poznaje region i koji će ga pratiti tokom ove posete.

Repanten je, takođe, istakao da je skoro 80 francuskih preduzeća prisutno u Srbiji i učestvuje u stvaranju 10.000 radnih mesta, ali i da je važno poboljšati poslovnu klimu i imidž Srbije u inostranstvu, kako bi se privukli novi investitori.

Francuski ministar rekao je i da je njegova zemlja pozdravila sporazum od 19. aprila između Beograda i Prištine kao istorijski doprinos regionalnoj stabilnosti, ocenivši da je "duh kompromisa odneo prevagu na obe strane.

"Ovaj sporazum je model za rešavanje kriza na Balkanu i drugde. Želeo bih da pozdravim veliku hrabrost koju su pokazale srpske vlasti. Sporazum je upravo počeo da se sprovodi na odlučan način: svaki novi sastanak u Briselu donosi poboljšanja", ocenio je Repanten.

Zaključivši da će potpuna primena sporazuma biti predmet pažnje članica EU, posebno na sastanku Evropskog saveta u decembru i istakavši važnost učešća Srba na izborima 3. novembra na Kosovu, Repanten je istakao da "na obe strane pragmatizam treba da prevlada nad simboličnim pitanjima".
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Repanten:Francuska će raditi na prosperitetu Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2013

Francuska namerava da se iznova u potpunosti angažuje na Balkanu i doprinese uspehu i prosperitetu regiona i njegovom putu ka Evropskoj uniji, rekao je delegirani ministar Francuske za evropske poslove Tjeri Repanten.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Repanten: Povratak Francuske na Balkan

Izvor: RTS, 02.Sep.2013

Želimo da vidimo da je Srbija spremna da se priključi EU i podnese izazove jedinstvenog tržišta, i spremna da bude, na kraju, pored nas, punopravni član EU, istakao ministar Francuske za evropske poslove Tjeri Repanten u intervjuu za "Politiku". ..Francuska namerava da se iznova u potpunosti angažuje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.