Pariz i Berlin za veću saradnju u Evropi

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz i Berlin za veću saradnju u Evropi

Složili smo se da je potrebno češće održavanje samita evrozone čime treba da se bavi predsednik Evrogrupe sa punim radnim vremenom koji bi imao veća ovlašćenja, izjavio Fransoa Oland posle sastanka sa Angelom Merkel. Nemačka kancelarka pozvala na veću saradnju u Evropi.

Tokom susreta u Parizu francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel postigli su dogovor oko organizacije ekonomskog upravljanja Evropskom unijom, ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebu za predsednikom Evrogrupe sa punim radnim vremenom koji bi imao veća ovlašćenja.

"Složili smo se da je potrebno češće održavanje samita evrozone čime treba da se bavi predsednik Evrogrupe sa punim radnim vremenom koji bi imao veća ovlašćenja", izjavio je Oland na zajedičkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom.

"Evropa je u zastoju na ekonomskom planu ali ona je izašla iz ekonomske krize", ocenio je francuski predsednik. Nemačka kancelarka je pozvala na veću saradnju u Evropi.

Kako prenosi AFP, Oland je između ostalog istakao da će Francuska poštovati preporuke Evropske komisije ali da su načini na koji će reforme biti sprovođene u nadležnosti francuske države.

Evropska komisija je zatražila od Pariza da sprovede strukturne reforme, pre svega u pogledu penzionog sistema, dajući joj dodatan rok, do 2015, za svođenje javnog deficita na tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Metoda i mere su u nadležnosti Francuske", izjavio je Oland. "O detaljima, procedurama, načinima sprovođenja reformi treba da odlučuje vlada i država, u suprotnom doveo bi se u pitanje suverenitet", podvukao je predsednik druge ekonomije EU.

"Komisija daje preporuke, ona ne govori umesto država šta one treba da rade", zaključio je Oland.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.