Pariz - Vezuv - Mersisajd: Biće luda vožnja!

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz - Vezuv - Mersisajd: Biće "luda" vožnja!

Predstavljamo protivnike Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige šampiona.

Crvena zvezda će na povratku u elitni rang evropskog fudbala imati priliku da oseti svu draž Lige šampiona. Među 32 učesnika ove jeseni biće i klubova za koje bi Liga Evrope bila potpuno adekvatno takmičenje, ali prvak Srbije sa takvima "neće imati posla".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Pari sen Žermen, Napoli, Liverpul.

Tuhel, Anćeloti, Klop.

Nejmar, Mbape, Hamšik, Mertens, Firmino, Salah.

Nisu to oni naj-najveći giganti, kalibra Reala i Barselone (neverovatno zvuči podatak da su Napoli i Liverpul poslednji put bili prvaci države još 1990. godine), ali je svaki na svoj način superatraktivan i nalazi se, ako ne na svom vrhuncu, onda vrlo blizu njega.

Na startu Zvezda - Napoli!

Foto: Guliver/Getty Images/Catherine Ivill

PARI SEN ŽERMEN

Osnovan: 1970.

Stadion: Park prinčeva (47.929 mesta).

Predsednik: Naser Al-Kelaifi.

Trener: Tomas Tuhel.

Trofeji

Prvak Francuske - 7

Kup Francuske - 12

Liga kup Francuske - 8

Kup pobednika kupova - 1

Intertoto kup - 1

PSŽ je poslednjih godina najveći trošadžija evropskog fudbala. Dovoljno je reći da imaju dvojicu najskupljih fudbalera u istoriji - Nejmara (222 miliona evra) i Kilijana Mbapea (180 miliona).

U domaćem prvenstvu dominiraju, samo je Monako uspeo da im "ukrade" jednu titulu u poslednjih šest sezona, ali u Ligi šampiona nikako ne uspevaju da ostvare cilj. Nakon četiri uzastopne eliminacije u četvrtfinalu, dva puta su ispali već u osmini finala, doduše od Barselone i Reala.

Letos su promenili trenera, pa će Nemac Tomas Tuhel probati da uradi ono što nisu Unai Emeri, Loran Blan i Karlo Anćeloti. Glavno oružje u toj borbi biće mu možda i najkvalitetnija ofanzivna linija na svetu.

Prvih 11: Bufon, Tijago Silva, Markinjoš, Kerer, Menije, Verati, Rabio, Di Marija, Mbape, Nejmar, Kavani.

Foto: Guliver/Getty Images/Francesco Pecoraro

NAPOLI

Osnovan: 1926.

Stadion: San Paolo (60.240 mesta).

Predsednik: Aurelio De Laurentis.

Trener: Karlo Anćeloti.

Trofeji

Prvak Italije - 2

Kup Italije - 5

Kup UEFA - 1

Klub koji je krajem 80-ih proslavio Dijego Maradona, sa kojim su i osvojili jedina dva "skudeta", u modernoj fudbalskoj eri spada u red timova koji zbog atraktivnog načina igre imaju mnogo simpatizera širom Evrope i sveta.

U poslednjih osam sezona su konstantno u Top 5 Serije A, tri puta su bili vicešampioni, tri puta treći, ali titule nema pa nema.

Grupnu fazu Lige šampiona igrali su 2011, 2013, 2016. i 2017, dva puta su bili učesnici "nokaut" faze, ali i 2012. i ove godine im je krajnji domet bila osmina finala.

Letos su umesto Mauricija Sarija angažovali konzervativnijeg trenera, Karla Anćelotija, ali "Karleto" ne želi da gradi tim iz početka, pa se u velikoj meri nadovezao na Sarijevu zaostavštinu.

Prvih 11: Ospina - Hisaj, Albiol, Kulibali, Rui - Alan, Hamšik, Zielinski - Mertens, Insinje, Milik.

Foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill

LIVERPUL

Osnovan: 1892.

Stadion: Enfild (54.074 mesta).

Predsednik: Tom Verner.

Trener: Jirgen Klop.

Trofeji

Prvak Engleske - 18

Kup Engleske - 7

Liga kup Engleske - 8

Kup/Liga šampiona - 5

Kup UEFA - 3

Superkup Evrope - 3

Kao i neki drugi premijerligaši, Liverpul je medijskom ekspanzijom tog takmičenja postao globalni fenomen i klub za koji se živi na svim meridijanima.

Svaki iole ozbiljniji ljubitelj fudbala danas može da navede prvu postavu "redsa", koji su prošle sezone igrali finale Lige šampiona, a sada pod vođstvom Jirgena Klopa "pucaju" na prvu domaću titulu posle nepune tri decenije!

U periodu kada ga je Mančester junajted smenio na vrhu liste najtrofejnijih engleskih klubova, Liverpul je najsjajnije umeo da zablista upravo u evrotakmičenjima - osvojio je Ligu šampiona 2005, finalista je bio 2007. i ove godine, dok je Kup UEFA osvojio 2001, a finalista Lige Evrope bio 2016.

Posebnu atrakciju u ovom timu predstavlja Egipćanin Mohamed Salah, jedan od najboljih fudbalera sveta u minuloj sezoni.

Prvih 11: Alison - Aleksander-Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Milner, Henderson, Keita - Mane, Salah, Firmino.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.