Pariz: Rezolucija o zabrani nikaba

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Rezolucija o zabrani nikaba

Pariz, Strazbur -- Francuski parlament jednoglasno izglasao neobavezujuću rezoluciju koja se zalaže za zabranu nošenja nikaba, muslimanske marame koja pokriva lice.

Usvajanje ove rezolucije prva je etapa ka razmatranju nacrta kontroverznog zakona o tom pitanju koji bi trebalo da se u julu nađe na dnevnom redu skupštine. Za rezoluciju, sa simboličnim značajem bez zakonske snage, glasali su svi prisutni poslanici, njih 434 od ukupno 577 poslanika koliko ih ima francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament.

Većinski desničari i opozicioni socijalisti glasali su za rezoluciju u kojoj se navodi da su "ekstremni običaji koji vređaju dostojanstvo i jednakost žena i muškaraca, među kojima je i nošenje muslimanske marame (burke ili nikaba), u suprotnosti sa vrednostima (francuske) Republike".

U trenutku glasanja samo su retki poslanici, među kojima i komunisti, napustili salu, uz kritike da je reč o "maskaradi" a ne glasanju čiji je cilj da se unapred obezbedi "konsenzus" za vladin nacrt zakona o zabrani nošenja nikaba i burki na javnim mestima.

Savet Evrope protiv opšte zabrane nošenja burki

Komisija za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) saopštila je danas da je protiv opšte zabrane nošenja burke i nikaba, tradicionalne odeće kojom se prekrivaju muslimanke.

Komisija PS SE smatra da bi zabranom nošenja burki ženama bilo oduzeto pravo na slobodu izražavanja, a bile bi ugrožene i njihove verske slobode, javile su agencije.

Ova komisija je apelovala i na Švajcarsku da što pre ukine zabranu izgradnje minareta u toj zemlji.

Savet Evrope će razmatrati pitanje burki na plenarnoj sednici sledećeg meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.