Pariz: Na protestima 21.000 ili 80.000 ljudi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Na protestima 21.000 ili 80.000 ljudi?

Policija je procenila da je na protestima u Parizu u subotu bilo oko 21.000 ljudi, dok je vodeći francuski sindikat Se-Že-Te (CGT) procenio da je na ulicama bilo više od 80.000 ljudi, javlja AP.

Kako je agencija prenela, više od 1.500 policajaca je mobilisano u Parizu kako bi sprečilo aktiviste koji nisu u vezi sa zvaničnim protestom da izazovu štetu.

Policija je saopštila da je privela 39 osoba u Parizu pre i tokom protesta.

Neki od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su bili preventivno na ispitivanju nakon što su policajci pretražujući njihove torbe, pronašli "opremu" koja bi mogla da se iskoristi za štetu ili da sakriju svoja lica.

Drugi, većinom mladi, obučeni u crno sa prekrivenim licima, pritvoreni su na marginama glavnog protesta zbog lomljenja prozora na zgradama firmi ili zbog uništavanja autobuskih stanica.

Policija je koristila suzavac da ih otera, a sedam policajaca je lakše povređeno.

Protesti su održani protiv politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Šef sindikata CGT poručio je predsedniku da "pogleda kroz prozor iz svoje palate i vidi realan život", prenosi AP.

Na jučerašnjim protestima preduzete su visoke bezbednosne mere, a demonstranti koji zahtevaju društvenu pravdu i protive se merama za podsticanje biznisa koje je uveo Makron, najavili su okupljanja i u mnogim drugim francuskim gradovima.

Meta glavnog događaja je Makronova politika za koju organizatori tvrde da umanjuje radnička prava, ide u korist imućnijih i uništava francuski način života.

Makron, sa druge strane, tvrdi da njegove ekonomske promene imaju za cilj povećanje globalne konkurentnosti Francuske.

On je u petak u intervjuu za televiziju BFM kazao da oni koji protestuju neće uspeti da "blokiraju državu".

"Nikakav nered me neće zaustaviti i mir će se vratiti", kazao je Makron.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.