Pariz: Marš podrške Melanšonu

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Marš podrške Melanšonu

Pariz -- Više desetina hiljada ljudi prošlo je ulicama Pariza u znak podrške levičarskom predsedničkom kandidatu Žan-Lik Melanšonu.

Melanšon je iznenađenje ovogodišnje izborne kampanje, pošto ga, prema poslednjim sondažama, podržava 11 odsto građana.

Melanšon će posle povorke svojih pristalica kroz istočni deo Pariza, održati govor u centru tog grada, na Trgu Bastilja, simbolu francuske revolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz 1789. godine.

Očekuje se da će Melanšona danas, tačno 141. godinu pošto je Pariska komuna preuzela vlast nad Parizom, podržzati i do 30.000 ljudi.

Neke od pristalica radikalne levice danas su nosili transparente na kojima je pisalo "Građanska revolucija", "Socijalistička Evropa" i "Dati mesto narodu".

Melanšon je oštar kritičar ekonomskog liberalizma, političke elite i mera štednje koje se sprovode u nekim evropskim zemljama.

"Dobijamo našu ideološku borbu", rekao je nedavno Melanšon reagujući na izjave kandidata Socijalističke partije Fransoa Olanda koji je rekao da će, ukoliko dođe na vlast, drastično povećati porez za najbogatije.

Melanšon je, kako piše Frans pres, "odličan govornik" što vešto koristi kako bi na predizbornim mitinzima napadao rivale na izborima - predsednika Francuske Nikolu Sarkozija i liderku ekstremno desničarske partije Marinu Lepen.

Melanšonovoh kritika nije pošteđen ni Oland za koga lider "Levog fronta" kaže da nije dovoljno odlučan, ali se ipak sa sigurnošću može reći da će on, u drugom krugu predsedničkih izbora, pozvati građane da glasaju za kandidata socijalista, navodi Frans pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.