Izvor: B92, 21.Maj.2010, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Krađa pet slika iz muzeja

Pariz -- Pet slika velikih svetskih umetnika, vrednih pola milijarde evra, ukradeno je iz Muzeja moderne umetnosti u Parizu.

Ukradena su dela Pikasa, Matisa, Braka, Modiljanija i Ležea. Nestanak slika prijavljen je u četvrtak rano ujutru u parizskom muzeju koji se nalazi preko puta Ajfelove kule, na drugoj obali Sene.

Sigurnosne kamere snimile su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maskiranu osobu kako kroz prozor ulazi u muzej, a zatim i iznosi slike. Za sada nije poznato zašto se alarm nije oglasio nakon provale.

"Lopovi su imbecili. Te slike je apsolutno nemoguće prodati. Prvo, zato što su to veoma poznate slike, a i zato što živimo u civilizaciji instant globalne komunikacije. Cela planeta, sa internetom i komunikacijama, ima snimke tih slika", kaže Pjer Kornet, aukcionar.

Vrednost ukradenih dela procenjuje na 500 miliona evra. Reč je o slikama "Golub i grašak" Pabla Pikasa, "Pastorala" Anrija Matisa, "Maslinovo drvo blizu Etaka" Žorža Braka, "Žena sa lepezom" Amedea Modiljanija i "Mrtva priroda sa kandelabrima" Fernana Ležea.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.